MILLORES TECNOLÒGIQUES | 09/05/2006  Ruralcat

Els enginyers de la UEx creen l'"e-cirera"

El Departament d'Electrònica i Enginyeria Electromecànica de la Universitat d'Extremadura (UEx) ha creat una cirera electrònica per estudiar i evitar els impactes que pateix aquest fruit durant el seu pas per la cadena de classificació.

L'e-cirera. Font: Universitat d'Extremadura

L'e-cirera. Font: Universitat d'Extremadura

El deteriorament del fruit es produeix, segons els investigadors Rafael Leal i José Manuel Mànigues, pels canvis de velocitat que es generen quan el fruit passa d'una cinta a una altra de la cadena, que arriba a tenir una extensió d'uns 20 metres. Segons els investigadors, "el desenvolupament del projecte ha estat més complex del que en principi podia semblar", perquè encara que visualment sí es pot apreciar en quins punts de la cadena es produeixen els cops, el projecte de la UEx quantifica aquests impactes i proposa les millores que s'han d'aplicar sobre la cintes de selecció. El deteriorament de les cireres comença des d'un primer moment, quan s'aboquen les caixes procedents del camp, i s'agreuja en moments puntuals del procés, especialment durant el pas de la primera la segona cinta. La rèplica de cirera ha estat dissenyada a partir d'un projecte d'investigació anterior, també generat en els laboratoris de la Universitat d'Extremadura, i consistia en un fruit electrònic de la grandària d'una taronja. El prototip original ha estat millorat ostensiblement, ja que els investigadors han assolit integrar diferents components tecnològics a l'interior de l'"e-cirera : una memòria, un microcontrolador i un aceleròmetre. Aquest últim s'encarrega de calcular els canvis de velocitat que experimenten les cireres durant el seu pas per les cintes transportadores. Posteriorment, es transmeten les dades als ordinadors d'aquests enginyers, i s'interpreten mitjançant un programari especial. L'"e-cirera" funciona amb una pila recarregable i, tot i que ha estat creada especialment per a l'Agrupació de Cooperatives de la Vall del Jerte, la idea és comercialitzar-la com un producte més de l'empresa que aquests dos investigadors han posat recentment en marxa amb el nom de Coveless.

Informació relacionada