Les previsions per al 2013 reforcen Catalunya com una de les zones productores més importants de l'Estat i que va guanyant quota de mercat quant a exportació
Detall d'un presseguer amb préssecs. Autora: Marta Montmany
Segons les primeres estimacions presentades pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) i Afrucat, la producció de la collita de préssec i nectarina a Catalunya per al 2013 creix l’11% fins a les 379.050 tones davant de les 341.685 tones de 2012. Aquest increment respon a la recuperació de les produccions danyades per la pedra l’any passat i per l’entrada en producció de les plantacions joves.
Aquestes dades reforcen Catalunya com una de les zones productores més importants de préssec i nectarina, amb un 28% de la producció total d’Estat i un 9% de l’europea.
La producció per províncies i varietats
Aquest augment de l'11% és el resultat de l'increment del 13% de la producció de Lleida, la província més productora d'Espanya, amb 335.000 tones, perquè la collita en la resta del territori català haurà disminuït: a Tarragona un 1% (situant-se a les 36.000 tones), a Barcelona un 3% (5.600 tones), i a Girona 2(2.450 tones).
Pel que fa a les varietats, el préssec rodó segueix sent el dominant, malgrat ha experimentat un retrocés del 6% i que el pla ha augmentat la seva presència en un 189%.
El 75% de la producció s’exporta
Pel que fa a les exportacions, Catalunya va guanyant, any rere any, més quota de mercat arribant l’any passat al 38% (243.000 tones) de les exportacions de préssec i nectarina de l’Estat espanyol. En total, exportem del 75% de la nostra producció. Entre els països receptors destaquen Polònia i Rússia, a força distància d’Alemanya, Françao altres.
Catalunya és la regió europea on s’ha produït una major reconversió varietal en préssec i nectarina per a adaptar-se a les demandes del mercat, i el nivell de la sanitat vegetal a Catalunya, que té un reconeixement tant estatal com d’Europa. Es tracta d’un sistema público-privat on l’administració, les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) i tècnics d’empreses privades treballen conjuntament en la prevenció i lluita contra plagues i malalties. En aquest sentit, programes pioners com Fruit.Net i també la producció integrada són uns bons exemples.
Finalment, també cal remarcar una altra dada positiva com és el baix volum actual d’estocs de fruita de pinyol en cambres frigorífiques a Catalunya.