SETMANA BIO | 29/04/2013  RuralCat

Educar per a una alimentació sana i en l'ecologia

En el marc de la Setmana Bio de Catalunya, s'han celebrat diverses activitats al voltant de la importància en l'educació infantil dels valors de la terra, una bona alimentació, els productes de proximitat i els productes ecològics

El conseller Josep Maria Pelegrí fa entrega del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica. Font: DAAM

El conseller Josep Maria Pelegrí fa entrega del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica. Font: DAAM

Com volem que sigui el sector de l’agroalimentació en el present i en el futur? És indispensable predicar la teoria i alhora aportar fets i bons exemples? És possible desvincular els productors dels consumidors, quin és el paper dels intermediaris?... Moltes d’aquestes preguntes i algunes de les seves respostes han trobat fòrum aquest cap de setmana en les activitats celebrades a la Setmana Bio. Entre elles, destaquen algunes centrades en el món de la canalla per posar en valor, conscienciar i transmetre tot allò que fa possible una alimentació saludable.

 

I Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica 

 
Aquest premi, organitzat per la Generalitat de Catalunya i l’Associació Vida Sana, ha posat de manifest que l’hort i la producció d’aliments sans està esdevenint un dels eixos centrals de treball per a un nombre creixent de centres educatius arreu de Catalunya. En aquesta primera edició, s’han presentat al premi un total de 105 escoles, instituts i escoles bressol.
 
L’escola Matagalls, de Santa Maria de Palautordera, n'ha estat la guanyadora, amb el projecte “La terra ens nodreix: som el que experimentem, plantem i mengem". Aquesta iniciativa inclou la compra i producció pròpia de llavors ecològiques, el treball del compost, el conreu segons les tècniques ecològiques, la cura del material i l’aprofundiment curricular a partir de l’estudi de la terra, plantes i fruits. Els productes de l’hort s’incorporen al menjador escolar.
 
L’Escola Països Catalans, de Lleida, ha obtingut la segona posició amb el projecte “L’hort, una aula oberta a l’exterior”, el qual incorpora les famílies en el treball educatiu, ja que es vincula des de l’inici amb l’Agenda 21 del seu municipi, i té com a objectius específics avançar en el consum de productes ecològics i de proximitat, tant en el mateix centre com en l’àmbit de les famílies.
 
La tercera posició l’ha obtingut l’escola l’Era de Dalt, de Tona, amb el projecte “L’hort de l’Era”. D’aquest projecte destaquen aquelles activitats dirigides a l’observació i a l’experimentació i el treball que es fa al voltant del control biològic de les plagues de l’hort, cercant i aplicant tècniques al més respectuoses possibles amb el medi.
 
El jurat també ha decidit donar dos accèssits a l’escola bressol El Bosquet, d’Argentona, i a l’Institut Pere Vives, d’Igualada.
 

III Jornades dels menjadors escolars ecològics i altres activitats 

 
Cada vegada són més els centres educatius que ofereixen productes ecològics als serveis de menjador. És per això que durant els últims anys s’han organitzat diverses jornades tècniques com a punt un punt de trobada entre els diferents agents que intervenen en el procés de realització/introducció d’aquest tipus d’experiències en les escoles.  
 
Aquest cap de setmana, l’enfoc pràctic i econòmic de les jornades ha estat un encert i ha generat una bona assistència i participació al voltant de temes com el valor d’un menú escolar ecològic o com manegar els pressupostos i els preus.
 
Tan mateix, aquest cap de setmana, les nenes i els nens han pogut gaudir d’una quarantena d’activitats gràcies al “Mamaterra, festival ecològic de la infància”.  També ha destacat el joc de diferenciació entre productes ecològics i convencionals organitzat per Ecoalimentària.
 
La Setmana Bio per l'Alimentació Ecològica de Catalunya es celebra del 26 d'abril al 4 de maig i agrupa diverses activitats arreu del país.