L'atur juvenil supera el 30 per cent a les zones rurals
Per què? Com es pot impulsar el retorn i la inserció laboral dels joves al medi rural? Són algunes de les preguntes i respostes del "Seminar on rural youth migrations and employment", celebrat a Solsona
El director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Jordi Sala, i el director general de Joventut del Departament de Benestar Social i Família, Antoni Reig, van inaugurar el Seminar on rural youth migrations and employment, sobre les migracions i l’ocupació de la joventut rural en l'àmbit europeu en el marc del programa europeu Joves en Acció.
Durant la seva intervenció, Sala va donar a conèixer les primeres dades del projecte ODISSEU, un programa que pretén incentivar i facilitar el retorn de joves cap al medi rural a partir de la creació d’un programa que faciliti la seva inserció laboral i que promogui el compromís social dels joves amb el seu territori rural d’origen.
El director general va remarcar que davant la pèrdua de població de les àrees rurals i de l’atur juvenil, que en el cas del medi rural està per sota de la mitjana nacional “cal trobar sinèrgies entre tots els agents implicats, empreses, administració, centres de formació i la mateixa joventut, per tal de donar resposta a bona part d’aquestes qüestions”.
Jordi Sala va destacar que en context de crisi actual que estem vivint, el sector agroalimentari és un dels sectors econòmics catalans que millor està resistint l’impacte. Catalunya compta amb el clúster agroalimentari més important del sud d’Europa i per mantenir-ho fa falta capital humà. Gent jove preparada, amb un bon ús de les noves tecnologies i sobretot ser capaços de crear xarxa i fomentar el networking. “Aquestes jornades volen ser un exemple d’aquest networking tan necessari per tal de compartir coneixements, punts de vista i aprendre de les experiències dels altres”.
Per la seva part, el director general de Joventut va destacar la importància de proporcionar facilitats als joves emprenedors, que volen posar en marxa nous projectes al territori, i que la innovació i la diversificació són claus per a reactivar l’economia.
Reig va afegir, que “en el context socioeconòmic actual, és més necessari que mai dibuixar escenaris de futur sostenibles per frenar el despoblament rural i aturar l’èxode de persones joves cap a zones urbanes”. Segons Toni Reig, “si aconseguim fixar joves al territori i aturar la tendència a l’envelliment i la pèrdua de població, generarem dinamisme i activitat econòmica. I això comportarà que comencin a aflorar noves oportunitats que, al seu torn, contribuiran a fixar i rejovenir la població”.
Retorn i arrelament al medi rural
El programa ODISSEU està impulsat per la Direcció General de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i per la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família, a partir d’una iniciativa conjunta de la Fundació del Món Rural i de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), amb la col·laboració dels 13 Grups d’Acció Local Leader de Catalunya i la xarxa de professionals de joventut.
ODISSEU va arrencar l’any 2011 amb l’elaboració d’una diagnosi sobre les migracions a les comarques rurals i a 5 territoris pilot inicials, en què s’aprofundia sobre les oportunitats d’arrelament en el territori d’origen (Alta Ribagorça, Noguera, Ribera d’Ebre, Ripollès i Solsonès).
L’any 2012 el projecte, va explicar Sala, s’implementa a diferents comarques rurals que són territori beneficiari d’ajuts Leader a partir de la creació de les Taules de Concertació Territorials. Aquests organismes són les taules representatives dels agents que hi intervenen en matèria de joventut, programa Leader, ocupació i promoció econòmica, de caràcter públic i privat, a escala comarcal, i són l’estructura per al desplegament de les accions del projecte ODISSEU en l'àmbit comarcal.
Durant el 2012 també s’amplien les diagnosis territorials a 2 comarques més (Alt Urgell i Priorat), i es realitzen les primeres actuacions, escollides i prioritzades per les Taules de Concertació. El director general va explicar que aquestes actuacions han anat orientades principalment a afavorir el contacte entre joves i empreses per millorar la inserció laboral juvenil; realitzar jornades de foment de l’emprenedoria i l’arrelament al medi rural; i creació de les primeres eines de coordinació dels recursos comarcals disponibles per afavorir el retorn de joves i la seva inserció laboral. Sala també va remarcat que durant l’any passat es van realitzar els primers contactes amb les universitats catalanes amb l’objectiu d’establir canals de comunicació i plantejar accions conjuntes.
Per aquest 2013, el projecte continua la seva implementació a partir del manteniment de les Taules de Concertació per tal de definir noves accions a implementar i per transferir entre territoris aquelles eines/metodologies creades durant el 2012. També continuen els contactes amb les universitats i es treballa per a la creació d’una estratègia de col·laboració conjunta entre ODISSEU i el col·lectiu universitari.
Les migracions de joves rurals, l’emprenedoria i l’ocupació juvenil a Europa
El Seminar on rural youth migrations and employment ha estat organitzat per la Xarxa de grups Leader de Catalunya, l’Associació d’iniciatives Rurals de Catalunya – ARCA, amb el suport de la Direcció General de Desenvolupament Rural del DAAM.
La trobada ha comptat amb la participació d’Irlanda del Nord, la Toscana, Romania i Catalunya, i amb experts en la temàtica a escala europea, amb voluntat de ser un espai per debatre i compartir bones pràctiques relacionades amb les migracions de joves rurals, l’emprenedoria i l’ocupació juvenil, i definir una proposta d’acció comuna per tal de minimitzar els efectes de l’atur juvenil a les zones rurals.
Durant el seminari s’han celebrat dos tipus de sessions:
- Sessions plenàries: ponències obertes al públic en general prèvia inscripció. Aquestes sessions han comptat amb la intervenció de Marc Shucksmith, catedràtic d'Urbanisme de la Universitat de Newcastle i investigador en temes de desenvolupament rural i joventut; i Petri Rinne, president de la European LEADER Network for Rural Development (ELARD) i consultor per a la implementació i difusió de la metodologia LEADER als nous estats membres de la UE, els països balcànics, Rússia i Moçambic.
- Sessions de treball: tallers de debat i visita d’estudi adreçada als assistents seleccionats de les quatre regions europees. Els tallers han tractat temàtiques tan diverses com les oportunitats d’ocupació i l’esperit empresarial a les zones rurals, com promoure l’arrelament dels joves al territori i com incentivar els joves a participar en la seva comunitat; entre d’altres.
La iniciativa, en què també col·labora la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, ha estat cofinançada pel programa europeu Joventut en Acció i les entitats participants: Associazione dei GAL Toscani, Rural Development Council of Northern Ireland, Fundatia Alternative Romania i l’ARCA.