Tàrrega acull la primera Trobada de Comunitats de Regants de Catalunya
La nova reforma de la PAC, les ordenances i estatuts de les Comunitats de Regants, les solucions energètiques alternatives o les concessions dels drets d'ús d'aigua han estat alguns dels temes de la trobada
Un moment de la inauguració de la trobada. Font: DAMM
Aquesta 1a Trobada de Comunitats de Regants de Catalunya ha tingut un gran èxit d’assistència superant totes les previsions i assolint la xifra d’uns 250 participants. L’esdeveniment té la vocació de ser anual i itinerant arreu del territori de Catalunya.
L’acte ha estat inaugurat per Jordi Sala, director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM). Sala ha volgut remarcar les diverses esmenes que des de la Conselleria s’han presentat als reglaments de la nova reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) per tal d’afavorir el reg en països mediterranis com el nostre. També ha destacat la posada en marxa del Pla d’Acció per a l’Eficiència i la Sostenibilitat del Reg (2012-2015), amb la finalitat de ser “la carta de navegació que ens permeti definir, articular i preveure tot un seguit d’actuacions encaminades a assolir que tots els regadius de Catalunya siguin un factor de modernització, eficàcia, eficiència, i sostenibilitat en les nostres explotacions”.
En el desenvolupament d’aquest Pla d’Acció, el qual es coordina des de l’Oficina del Regant de Catalunya, ubicada a l’Escola de Capacitació Agrària (ECA) de Tàrrega, les Comunitats de Regants hi juguen un paper important i destacat, atès que elles, com a agrupacions de propietaris de terres que disposen d’una concessió d’aigua per a reg, que es troben emmarcades en un perímetre regable i que s’abasteixen d’una o diverses presses d’aigua, han de ser els veritables motors per a l’ús eficient i sostenible de l’aigua de reg, promovent, al mateix temps, millores i regulacions que permetin assegurar la disposició del recurs d’aigua que tenen com a concessió.
Les ponències d’aquesta 1a Trobada, tracten aspectes transversals que preocupen i interessen a totes les Comunitats de Regants, des de com s’enfocarà el tema de l’aigua i de l’agricultura en l’Europa del 2020, passant per aspectes d’ordenances i estatuts de les Comunitats de Regants, les solucions energètiques alternatives en les Comunitats, a més d’un debat, entre l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la CHE sobre les concessions dels drets d’ús d’aigua i les seves conseqüències derivades.
El regadiu aporta valor afegit i permet millorar el futur de l'agricultura
El regadiu ocupa actualment el 27 % de la Superfície Agrària Útil a Catalunya i produeix el 70% de la producció agrícola catalana. El valor afegit que el regadiu aporta al sector agrari no solament permet millorar el futur de l'agricultura sinó que moltes de les produccions en reg contribueixen a la millora del medi ambient.
Les Comunitat de Regants són actors clau en l’ús de tecnologies de reg més eficients i en el canvi cultural envers l'aigua. És per aquest motiu que des del DAAM s’ha cregut oportú organitzar aquesta 1a Trobada de Comunitats de Regants de Catalunya, amb l’objectiu que pugui ser el marc per a intercanviar experiències entre elles, que els hi permetin, a cadascuna, disposar d’eines i instruments que contribueixin a millorar la gestió del dia a dia, sent alhora punt d’encontre per a tractar i debatre sobre aspectes que preocupen i ocupen les Comunitats de Regants de Catalunya.