MEDI NATURAL | 29/05/2013  RuralCat/DAAM

Primer estudi sobre l'adaptació dels Pirineus al canvi climàtic

L'Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic, del qual Catalunya forma part a través de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, detecta 21 mesures d'adaptació al Pirineu català

Projecte Grípia. Font: DAAM

Projecte Grípia. Font: DAAM

 L’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC) ha presentat a Tolosa de Llenguadoc el primer estudi sobre l’adaptació dels Pirineus als efectes del canvi climàtic. Es tracta d’una primera diagnosi sobre l’impacte de l’escalfament global al massís que servirà com a marc de treball perquè els actors implicats comencin a prendre mesures en cadascun dels seus àmbits. L’estudi, que forma part del projecte europeu POCTEFA, en col·laboració amb la Comunitat de Treball dels Pirineus, detalla les mesures que s’han pres per a cadascun dels sectors d'activitat més afectats: el turisme, l'agricultura i la ramaderia, la silvicultura, la gestió de l'aigua, la biodiversitat i els ecosistemes, els riscos naturals, la salut humana i les infraestructures, la indústria i la producció d'energia.

 
El document detalla la relació entre les zones geogràfiques i socioeconòmiques del massís, i els efectes del canvi climàtic. Aquesta caracterització s’ha utilitzat per analitzar les vulnerabilitats del territori pirinenc davant l’escalfament global. En tot els Pirineus s’hi han detectat 85 mesures que ja s’estan aplicant, 21 de les quals en territori català. La majoria d’aquestes mesures no s’han pres directament per motius climàtics, però han estat considerades accions que contribueixen a ajustar les activitats a una nova realitat. És el cas del projecte Grípia, amb la seva escola de pastors, o la diversificació de l’oferta que està fent Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a l’estació de la Vall de Núria, que ha replantejat la instal·lació com a estació de serveis de muntanya, no tan sols d’esquí. Un altre exemple a Catalunya el trobem a les Alberes. En aquesta zona, la col·laboració transfronterera entre els serveis de prevenció d’incendis catalans i francesos està sent molt profitosa, amb mesures com la gestió de pastures, tales selectives o cremes forestals controlades.
 
L’estudi detalla també les iniciatives desenvolupades en el marc de l’adaptació i que s’han aplicat a d’altres àrees d’alta muntanya europees. Sorprèn que als Alps només s’hi han identificat 18 mesures. Aquesta realitat constata que els Pirineus avancen a un ritme més eficient en aquesta matèria. En aquest sentit, gràcies al projecte de l’Observatori, els Pirineus també són únics en disposar d’una sèrie històrica amb dades de temperatura i pluviometria dels últims 60 anys a 66 estacions meteorològiques.
 
L'estudi presenta recomanacions a tenir en compte per les activitats de cada sector analitzat davant el canvi climàtic. 
 
L’OPCC constitueix una eina estratègica comuna al conjunt dels territoris pirinencs: Catalunya,  Aragó, Navarra, Euskadi, Aquitània, Llenguadoc-Rosselló, Migdia-Pyrénées i Andorra. Recolzat per un consell científic format per experts reconeguts a nivell internacional, produeix dades de gran qualitat i proporciona els indicadors que permetran anticipar els impactes del canvi climàtic al massís.