TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 31/05/2013  DAAM

Gran èxit de la I Jornada GENVCE de transferència en cereal d'hivern

El gran interès i resposta de centenars d'assistents a aquesta cita fan preveure una segona edició que es celebraria el proper any al sud d'Espanya

Imatge de la I Jornada GENVCE de transferència en cereal d'hivern. Font:_DAAM

Imatge de la I Jornada GENVCE de transferència en cereal d'hivern. Font:_DAAM

 Els passats dies 22 i 23 de Maig es va celebrar a Osca la 1a edició de les Jornades GENVCE (Grupo para la Evaluación de Nuevas Variedades de Cultivos Extensivos), grup format per els diferents instituts públics que realitzen avaluació de material vegetal comercial en cultius extensius i amb la direcció tècnica de l’IRTA Mas Badia.

El dia 22 es celebrà el Fòrum de Transferència en Cereals d’Hivern, amb l’assistència de prop de 500 persones al Palau de Congressos d’Osca, on es van tractar aspectes relacionats amb la millora genètica en cereals, la sanitat d’aquests cultius i la importància de la qualitat farinera en blat tou. Es va fer especial èmfasi en la importància de la millora genètica en la producció, sanitat i qualitat de les noves varietats que arriben al mercat així com el paper clau de les xarxes d’avaluació varietal per tal que aquestes innovacions arribin al sector productor. La Gemma Capellades, tècnica de l’IRTA Mas Badia i directora tècnica de GENVCE va participar a la sessió inaugural juntament amb Luis Miguel Albarrán, director general d’Alimentació i Foment Agroalimentari del Govern d’Aragó, Andrés de León, subdirector general de Mitjans de Producció Agrícola i Oficina Espanyola de Varietats Vegetals, José Domingo Dueñas, vicerector del Campus d’Osca, María Teresa Lacruz, subdelegada del Govern a Osca; y José María Gella, tinent d’alcalde de l’Ajuntament d’Osca. 

El dia 23 es va celebrar les Jornades de Camp en Cereal d’Hivern a Lupiñén (Osca), on es van poder veure sobre el terreny algunes de les noves varietats de blat, ordi i triticale, es van comentar aspectes relacionats amb la sanitat dels cereals d’hivern i l’efecte dels tractament fungicides, així com la importància de la qualitat farinera per tal d’aconseguir un increment de la rendibilitat de les collites. L’Antoni López i en Joan Serra, tècnics de l’IRTA de Lleida i de Mas Badia, respectivament, i membres fundadors del grup GENVCE, van ser dos dels ponents que van atendre les més de 1.000 persones que van assistir a aquestes jornades de camp. Les 14 empreses comercials del sector de les llavors que van participar a l’esdeveniment es van mostrar molt satisfetes de l’èxit aconseguit i de l’assistència massiva d’agricultors de les zones d’influència (amb més de 100 agricultors catalans).