SANITAT VEGETAL | 06/06/2013  RuralCat/DAAM

Ja són tres els nous focus de foc bacterià detectats a Catalunya

El bacteri, que no afectava a les explotacions del país des de l'any 2007, ha estat detectat als termes municipals d'Almenar, Ivars de Noguera i Alguaire

Arrencament d'arbres afectats. Font: DAAM

Arrencament d'arbres afectats. Font: DAAM

 El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), dins de la campanya de prospecció intensiva dels fruiters per a la detecció de possibles focus inicials de plagues i malalties de quarantena, ha detectat, a banda del primer focus d’Almenar, dos nous focus inicials del bacteri anomenat foc bacterià (Erwinia amylovora) en plantacions de pereres als termes municipals d’Ivars de Noguera i d’Alguaire.

 
Des del El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), s’ha procedit de manera immediata a l’adopció de les mesures d’eradicació especificades en el Decret 42/2007, de 20 de febrer, pel qual s’estableixen mesures per a la prevenció del foc bacterià. Aquestes mesures consisteixen en l’arrencament i la destrucció immediata dels arbres afectats i els del seu entorn immediat, així com l’establiment de les corresponents zones de seguretat d’un quilòmetre de radi.
 
Es tracta dels tres primers focus detectats a Catalunya des de l’any 2007. Catalunya compta amb unes 23.000 hectàrees de plantacions de pera, poma i codonyer, molt susceptibles al foc bacterià. El nostre territori va tenir focus de foc bacterià els anys 1998 i 1999 a Corbins i Torre-serona; posteriorment, a la Cerdanya (tocant a França); i el 2007, a la zona fructícola de Girona. Tots aquests focus van ser totalment eradicats, per la qual cosa Catalunya manté la situació de Zona Protegida del Foc Bacterià.
 
La Generalitat de Catalunya aposta per l’eradicació, per tal de mantenir lliure del seu territori aquesta malaltia dels fruiters de llavor, que provoca la mort dels arbres en un curt període de temps.
 
Per tal d’evitar la introducció i la propagació del foc bacterià, és de cabdal importància la detecció precoç dels focus, així com l’arrencada i la crema immediata de les plantes afectades. Per aquest motiu, el DAAM du a terme com cada any, la campanya 2013 de prospecció intensiva dels fruiters de llavor, a les diferents zones fructícoles catalanes. Aquesta campanya s’està desenvolupant al llarg de 6 mesos i compta amb la participació de 15 tècnics de camp, més 7 tècnics més de suport, contractats específicament per a la prospecció de fruiters de llavor per a la detecció de possibles focus inicials de foc bacterià, a més del personal tècnic del Servei de Sanitat Vegetal, tant de camp com de laboratori.
 
Catalunya disposa a més, d’un centenar d’Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) distribuïdes per tot el territori, que compten amb tècnics que col•laboren amb el Servei de Sanitat Vegetal en la prevenció i la lluita contra plagues, i que són claus per prevenir les plagues i les malalties perilloses per als nostres cultius.
 
El foc bacterià, actualment present a la major part dels països europeus i del Mediterrani occidental, afecta diversos vegetals de la família de les rosàcies, entre els quals es troben la perera (Pyrus sp.), la pomera (Malus sp.), el codonyer (Cydonia sp.) i els nesprers (Eryobotrya sp. i Mespilus sp.), així com plantes ornamentals i silvestres: Amelanchier sp., Chaenomeles sp., Crataegus sp. (arç blanc, atzeroler), Cotoneaster sp. (Cornera i moltes espècies i varietats cultivades), Photinia davidiana, Pyracantha sp. (Piracant), Sorbus sp. (Moixeres, Server) i les varietats ornamentals de Pyrus sp. i Malus sp. La sensibilitat a la malaltia és molt diversa segons espècies i varietats.
 
Les primeres infeccions solen aparèixer a la primavera, i a causa de la falta de tractaments químics curatius es propaga molt ràpidament a través de les flors o les ferides provocades per la caiguda de fulles, gelades, pedregades, etc.
 
Els danys causats poden ser molt greus, ja que, concretament en la perera, pot produir la mort de la planta afectada en un període molt curt de temps. Això ve agreujat per la gran facilitat de propagació de la malaltia i perquè no hi ha tractaments químics curatius que ho puguin pal·liar.
 
Recordem a tots els agricultors, especialment els de la zona fructícola de Lleida, la necessitat de vigilar intensivament les seves plantacions de pera, poma i codonyer, per tal de detectar possibles focus inicials. Cal tenir en compte que la meteorologia d’aquestes darreres setmanes ha estat molt propicia per a la propagació d’aquest bacteri, i que caldrà extremar les precaucions a l’hora de fer treballs de poda, per tal d’evitar la propagació involuntària de la malaltia.
 

Informació relacionada