MEDI NATURAL | 07/06/2013  RuralCat/DAAM

Nous allotjaments de fauna autòctona protegida irrecuperable per a la natura

El DAAM signa nous convenis de col·laboració amb sis nuclis zoològics per al lliurament d'exemplars, que provenen dels seus centres de recuperació, amb finalitats educatives

Mussols petits al Centre de Fauna de Vallcalent. Font:DAAM

Mussols petits al Centre de Fauna de Vallcalent. Font:DAAM

 El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha signat sis convenis que serviran per establir el marc de col·laboració amb diferents nuclis zoològics per contribuir a la protecció d’espècies de fauna salvatge. Aquests convenis serviran per millorar la sensibilització, divulgació de la seva biologia, problemàtica i mesures de conservació, tant de cara al públic en general com a escolars, fent servir animals irrecuperables lliurats per a la seva manutenció a diferents nuclis zoològics interessats.

 
Aquests sis nous convenis per a l’allotjament d’animals protegits irrecuperables per a la natura estan situats en diferents zones de Catalunya. Els nous centres amb conveni son:
 
  • Centre de Divulgació Ambiental Soler de l’Espina, a Balenyà (Osona)
  • Associació de defensa i estudi de la fauna i flora autòctona, a Santa Maria de Merlès (Berguedà)
  • Escola de Natura del Mas Batllori, a Cornellà de Terri (Pla d’Estany)
  • Parc Animal dels Pirineus Les Bernedes, a Molló (Ripollès)
  • Hort de la Sínia, Centre d’Educació Ambiental, a Altafulla (Tarragonès)
  • Natural’mente, a Ulldecona (Montsià).
 
Tots són nuclis zoològics amb instal·lacions adients i activitats d’educació ambiental. Els exemplars que es lliuren segueixen sent propietat del Departament d’Agricultura, així com la possible descendència. Els centres, per la seva banda, es comprometen a tenir-ne cura de forma apropiada.
 
A l’entrada d’aquests centres hi constarà un rètol que farà esment de la col·laboració amb el Departament d’Agricultura i tot el material editat en relació amb les actuacions d’educació ambiental haurà de comptar amb l’aprovació del Departament i hi haurà de fer constar la col·laboració.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural disposa a tot Catalunya de sis centres de fauna propis, quatre dels quals tenen funció de recuperació de fauna autòctona protegida. Aquests centres de recuperació son els CFS de Torreferrussa (a Santa Perpètua de Mogoda, al Vallès Occidental), el CFS de Vallcalent (a Lleida, al Segrià), el CFS del Canal Vell (Deltebre, al Baix Ebre) i el CFS dels Aiguamolls de l'Empordà (Castelló d’Empúries,  a l’Alt Empordà).
 
A més dels centres propis, el Departament manté externalitzades (amb convenis, contractes, ajuts... ) part de les seves responsabilitats mitjançant tres centres públics o privats especialitzats, que són el Centre de Recuperació d’Animals Marins de Catalunya (CRAMC), en col·laboració amb la Fundació CRAM (el Prat de Llobregat, Baix Llobregat); el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), en col·laboració amb l’Ajuntament de Masquefa (Masquefa, Anoia); i el Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera (CRTA), en col·laboració amb l’Associació Amics de la Tortuga de l’Albera (ATA) (Garriguella, Alt Empordà);
 

La recuperació de fauna autòctona

 
Els Centres de Fauna del Departament tenen com una de les seves funcions principals la rehabilitació i l'alliberament, en les millors condicions possibles, dels exemplars de les espècies de la fauna autòctona protegides que hi ingressen, a més de l'anàlisi de les causes de mortalitat.
 
Durant l’any 2012, un total de 8.791 animals van ingressar per a rehabilitació als centres de fauna del DAAM. D’aquests, un 40% s’han pogut recuperar i alliberar a la natura però en d’altres casos no ha pogut ser, i una part important d’aquests animals són els que han quedat com a irrecuperables per a la natura però segueixen tenint una qualitat de vida acceptable. Aquests animals poden contribuir al desenvolupament d’activitats d’educació ambiental  afavorint la sensibilització vers la protecció de la fauna salvatge.
 

Convenis per a l’allotjament de fauna salvatge protegida

 
Tenint en compte que una funció bàsica dels centres de recuperació és la rehabilitació dels exemplars rebuts per tal d’alliberar-los a la natura, aquests han d’estar en perfectes condicions per tenir garantit el futur. Quan aquestes condicions no es donen, els exemplars queden com a irrecuperables ja que perden una part de les seves capacitats i no poden ser retornats al medi. Aquests animals, però, tot i no poder ser retornats al medi, poden tenir un paper molt important tant en programes de cria en captivitat com i, sobretot, en l’educació ambiental.
 
Amb l’objectiu de poder utilitzar aquests animals per realitzar tasques d’educació ambiental  i d'acord amb l’article 37 del Decret legislatiu 2/2008, de 15 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals, el Departament disposa actualment de convenis per lliurar exemplars irrecuperables per a la natura amb una sèrie de nuclis zoològics: Marineland, SA (Maresme), Cim d’Àligues (Vallès Oriental), Escola de Natura de l'Ajuntament de Parets del Vallès (Vallès Occidental) i Ull de Bosc (Segrià).