L'ECA Empordà organitza un curs de classificació de canals de boví i un d'especejament de xais
El Servei d'Ordenació Ramadera del DAAM ha participat en el curs de classificació de canals de boví pesant, i Ripollès Desenvolupament i l'Associació de Pastors del Ripollès en la jornada sobre l'especejament del xai
Imatge del curs d'especejament de xais. Font: DAAM
L'ECA de l' Empordà va iniciar la seva activitat als anys 70 a Figueres, i des de llavors, ha ofert formació reglada i contínua per al sector agrari, a la que s'ha afegit, a partir de 1998, la formació, tant reglada com contínua, adreçada al sector carni.
Darrerament ha realitzat dos curos en aquest àmbit: el curs de classificació de canals de boví pesant i el curs d’especejament de xais.
Curs de classificació de canals de boví pesant
L’ECA de l’Empordà, conjuntament amb el Servei d'Ordenació Ramadera del DAAM, ha realitzat els dies 4 i 5 de juny el curs de classificació de canals de boví pesant, per tal de donar conformitat al Reial decret 1892/1994, de 10 de desembre, pel qual s'aplica el model comunitari.
L’objectiu del curs és aportar uns criteris per l’agrupació de les canals. En el model comunitari de classificació, conegut com a sistema SEUROP, les canals de boví es diferencien segons la categoria, la conformació i l'estat de greixatge.
Aquest sistema comporta una valoració millor i més objectiva de la canal i contribueix a potenciar l'esforç del ramader per produir uns animals de qualitat.
En aquest curs hi han participar 30 tècnics classificadors de diferents escorxadors d’arreu de Catalunya.
Curs d’especejament de xais
L’ECA de l’Empordà, juntament amb Ripollès Desenvolupament i l’Associació de Pastors del Ripollès, ha organitzat una jornada sobre l’especejament del xai.
L’objectiu de la jornada ha estat ensenyar a especejar i tallar les canals de xai i cabrit, així com promoure'n el consum ensenyant diferents formes i tècniques de cuina per aprofitar-ne totes les parts.
En els darrers anys s’ha produït un vertiginós descens de les cabanyes d’oví i de cabrum i també del seu consum. Els ramats exerceixen un paper rellevant en la gestió dels camps i pastures, i els pastors són un grup social generador de riquesa i, alhora, representen un tronc cultural amb personalitat pròpia, que preserva tradicions de tota mena de gran vàlua pedagògica, i és per aquest motiu que, des del DAAM, s’impulsen totes les accions formatives possibles per al sector.