El Departament d'Agricultura realitza accions per minimitzar els danys contra la plaga que afecta els boixos
El DARP ha elaborat un Pla d’Acció per conèixer la distribució de la plaga i el seu grau d’afectació, i estudiar-ne i divulgar els mètodes de control.
Detall de la papallona de boix (font: DARP)
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació està treballant, conjuntament amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Ajuntament d’Olot, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i altres entitats, per intentar minimitzar els efectes de l’eruga defoliadora del boix, Cydalima perspectalis. Es tracta d’una espècie invasora que s’alimenta dels boixos i que pot arribar a provocar-ne la mort.
En el marc d’un Pla d’Acció contra la papallona del boix, s’han posat en marxa una sèrie de mesures que permetran conèixer millor la plaga i les mesures de control més efectives.
Les accions al medi natural es centren en la caracterització de la població de la plaga, el seguiment de la seva dispersió i la valoració del grau d’afectació amb una periodicitat anual. El control efectiu de la papallona del boix en l’entorn natural esdevé inviable. Tot i això, es preveu garantir la persistència de les boixedes com a hàbitat a Catalunya, intentant preservar les més emblemàtiques i els exemplars singulars.
Els Agents Rurals estan realitzant un seguiment sobre el terreny per conèixer la distribució real de la plaga a Catalunya. Així, de moment es pot confirmar la presència de la papallona a la comarca de la Garrotxa, on es va detectar per primer cop a Catalunya, i s’ha anat estenent amb bastanta rapidesa a les comarques limítrofs com el Ripollès, el Pla de l’Estany, Osona, el Gironès, la Selva i el Moianès. També s’ha detectat la seva presència a la comarca del Berguedà, el Tarragonès, la ciutat de Barcelona, la serra de Collserola, la Vall d’Aran i fins i tot als Ports de Tortosa.
Els efectes de la plaga són molt impactants perquè provoquen la mortaldat dels boixos en pocs anys i es calcula que només a la Garrotxa n’ha afectat 15.000 hectàrees.
Personal del Servei de Sanitat Vegetal i Servei de Gestió Forestal del Departament d’Agricultura treballen per conèixer a fons el seu cicle biològic en les diferents zones del territori, comprovar l’eficàcia i els moments de diferents tractaments fitosanitaris, i estudien mètodes de control alternatius com la col·locació de trampes per capturar les papallones, la confusió sexual amb feromones, la lluita biològica, etc. També en fa el seguiment per conèixer la localització i expansió de la plaga a Catalunya i tracta d’establir el moment més indicat per realitzar les actuacions i aconseguir la màxima eficàcia.
El DARP va elaborar una fitxa tècnica informativa sobre aquest insecte i el seu control que dona informació sobre la biologia de l’insecte, a més de proporcionar una orientació sobre les possibles mesures a adoptar en el cas de detectar-ne la presència. També ha preparat un material divulgatiu adreçat a la ciutadania sobre les mesures preventives i de lluita en cas de detecció.