R+D+I | 21/06/2013  RuralCat/DAAM

Specific Pig, una nova empresa al servei de la recerca biomèdica

Specific Pig, SL és una start-up de base tecnològica, participada per l'IRTA, Bioemprèn, SL i Semen Cardona pionera en la selecció, producció i comercialització de porcs com a model per a la recerca biomèdica

El conseller Pelegrí vista les instal·lacions de Specific Pig. Font: DAAM

El conseller Pelegrí vista les instal·lacions de Specific Pig. Font: DAAM

 El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Josep Maria Monfort, ha inaugurat les instal·lacions de Specific Pig, SL, al Prat de Llobregat.

 
Specific Pig, SL és una empresa de base tecnològica, participada per Bioemprèn, SL, Semen Cardona i l’IRTA, pionera en la  selecció, producció i comercialització de porcs i porcs SPF (Specific Pathogen Free), com a model per a la recerca biomèdica.
 
En el decurs de la inauguració, el conseller ha afirmat que aquesta empresa és una nova realitat en l’estratègia de l’IRTA en la seva promoció d’empreses emergents d’alt nivell d’innovació en l’àmbit agroalimentari. Pelegrí ha recordat que Specific Pigs és la segona start-up després de Nanopack, en la qual participa l’IRTA com a soci tecnològic.
 
Segons el conseller “les start-up són aportacions reals d’R+D+i de l’IRTA a l’emprenedoria de base tecnològica i innovadora, i a la creació de llocs de treball”. De fet, ha dit el conseller, és una clar exemple de col·laboració de futur en l’R+D+i feta amb recursos públics i de l’entesa público-privada, tant a nivell de la seva creació com del futur funcionament”.
 
Specific Pig vol esdevenir una plataforma de referència en la recerca biomèdica. El model d’innovació es basa en la col·laboració público-privada a tres nivells: primer, amb l’IRTA, a través  de la creació i selecció de línies de porcs nans específiques per a la recerca biomèdica; segon, amb Specific Pig SL, amb el concepte d’una empresa orientada a oferir serveis adaptats a la recerca biomèdica i única a Europa; i finalment, amb els propis clients que posaran a punt noves tècniques quirúrgiques, recerques en nous fàrmacs, en transplantaments, entre altres, en benefici de la salut humana.
 

Una empresa amb clara voluntat de servei a la salut pública

 
Specific Pig disposa al Prat de Llobregat d’unes instal·lacions per a la cria i la recerca biomèdica, basada en el porc com a model animal. Per això, Specific Pig cria porc convencional amb un alt estat sanitari per posar a disposició dels centres de recerca biomèdica, hospitals, empreses farmacèutiques i de dispositius mèdics models que satisfacin les necessitats del sector biomèdic.
 
D’altra banda, també ha posat en marxa un programa de selecció genètica amb l’objectiu de crear una línia de porcs nans pròpia sota la marca Specipig. En aquest darrer aspecte, l’IRTA, a través dels investigadors del seu programa de Genètica i Millora Animal, col·laborarà en el procés de generació del nucli de porcs nans (Specipig) i del seu programa de selecció i millora genètica.
 
Specific Pig disposa, també, d’espais per a realitzar recerca biomèdica a les mateixes instal·lacions, recentment reformades per a l’estabulació dels animals en condicions SPF. Al mateix temps, disposa d’un quiròfan experimental que s’equiparà en funció de les necessitats dels equips d’investigadors que l’utilitzin. En aquests moments hi ha diversos equips de recerca i empreses de dispositius mèdics que hi iniciaran properament els primers estudis.
 

Creixent interès del porc com a model experimental

 
El porc és un animal emprat com a model experimental a causa de la seva similitud fisiològica i física amb l’espècie humana i al seu comportament, la qual cosa facilita el seu maneig pels equips de recerca. A més, el porc és un animal del qual es disposa d’un ampli i gran coneixement, amb disponibilitat de bons models de patologies específiques. La tendència del sector és potenciar l’ús del porc com a model de recerca biomèdica en benefici d’un menor ús dels models en gos, gat o bé primats no humans.
 
Si bé actualment l’ús dels models en porc convencional està molt més estès que l´ús de models en porcs nans, l’avantatge d’aquest últim és la reducció del seu pes i mida passant d’animals de 200 kg a animals de 35 kg. La reducció de les dimensions dels animals suposa disminuir els costos d’alimentació i de tractaments farmacològics i en facilita el maneig i estabulació, tot mantenint els avantatges del model porcí respecte a d’altres models en mamífers.
 
Actualment, el model porcí s’utilitza especialment en diverses àrees de la biomedicina: 
  • Farmacologia: Farmacocinètica i Farmacodinàmica, estudis de toxicologia o models de malalties (infeccioses, cardiovasculars, tumorals o degeneratives).
  • Cirurgia: L’estudi de noves tècniques quirúrgiques, tècniques de cirurgia mínima invasiva, trasplantaments o la robòtica quirúrgica.
  • Proves amb dispositius mèdics per al seu testatge i validació.
  • Alimentació funcional: Desenvolupament de nous aliments funcionals.