TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 26/06/2013  RuralCat/DAAM

L'ECA de Manresa porta dos experts internacionals en agricultura regenerativa

Jairo Restrepo i Nacho Simón ensenyen com fer i aplicar biofertilitzants, microorganismes o preparats naturals per mantenir i millorar la fertilitat i l'estructura del sòl

Els experts Jairo Restrepo i Nacho Simón. Imatge cedida pel grup Agricultura Regenerativa de Catalunya

Els experts Jairo Restrepo i Nacho Simón. Imatge cedida pel grup Agricultura Regenerativa de Catalunya

 Jairo Restrepo i Nacho Simón són dos agrònoms llatinoamericans que han estat experimentant i implementant tècniques relacionades amb un nou tipus d'agricultura anomenada “regenerativa” a les seves finques i a les d’altres pagesos arreu del món. En la seva xerrada a la finca de can Poc Oli de l’Escola Agrària de Manresa, van explicar les bases per entendre els nous conceptes i començar-se a introduir en aquest nou món que va més enllà de la sostenibilitat. Biofertilitzants fets a casa fàcils de fer i d'aplicar com farines de roca, reproducció de microorganismes o preparats naturals per remineralitzar el sòl són algunes de les eines que Restrepo i Simón van explicar als assistents. 

 
El nou moviment d'agricultura regenerativa ha sorgit en les darreres dècades i està revolucionant el panorama agrari amb la implementació de tecnologies de baix cost que permeten als mateixos pagesos fabricar bona part dels seus inputs per mantenir i millorar la fertilitat i l'estructura del sòl. El resultat és una producció més elevada amb menys despeses i, el que és més important, regenerant la terra, augmentant-ne la fertilitat i millorant-ne l’estructura. L'objectiu: garantir i millorar les produccions i els ingressos dels pagesos d’avui, deixant un sòl fèrtil i productiu per als pagesos de demà. Segons Ana Digón, del moviment estatal d'agricultura regenerativa, “ja no és temps de ser sostenibles, sinó que hem de ser regeneratius, per així reparar els danys causats”. Els biofertilitzants, el disseny en línia clau o la permacultura són eines que els experts utilitzen per arribar a aquest objectiu.
 
L'associació L'Era, Espai de Recursos Agroecològics, va coordinar l'organització de la jornada, seguint el fil de diverses accions que ja ha emprès per difondre l'agricultura regenerativa a Catalunya.