AGROALIMENTACIÓ | 27/06/2013  UdL/UPNA

Sostenibilitat, eficiència i gastronomia per millorar el sector agroalimentari

Campus Iberus presenta a Pamplona un estudi sobre el futur d'aquest àmbit a la Vall de l'Ebre

D'esquerra a dreta: Olga Martin (UdL), María Eugenia Hernández, Marisa Lacabe, Iñigo Nagore y Jesús Sarasa. Font: UPNA

D'esquerra a dreta: Olga Martin (UdL), María Eugenia Hernández, Marisa Lacabe, Iñigo Nagore y Jesús Sarasa. Font: UPNA

 El Campus d'Excel·lència Internacional Vall de l'Ebre, Campus Iberus, ha presentat aquesta setmana a Pamplona un pla d'acció per millorar la competitivitat i la innovació del sector de l'agroalimentació i la nutrició. L'estudi ha estat elaborat gràcies a un acord assolit entre Campus Iberus i l'Obra Social "la Caixa" que té com a objectiu promoure i facilitar polítiques de creixement econòmic a la Vall de l'Ebre. Campus Iberus està integrat per la Universitat de Lleida, la Universitat de Saragossa, la Universitat Pública de Navarra i la Universitat de la Rioja.

La jornada es va celebrar al Palau de Baluard i va comptar amb l'assistència de més de cent persones procedents del sector agroalimentari i de la nutrició, de diferents administracions i de les quatre universitats que integren Campus Iberus. Va ser presentada per la periodista Marisa Lacabe i va començar amb un acte inaugural presidit per Julio Lafuente López, rector de la Universitat Pública de Navarra; Felipe Pétriz Calvo, president de Campus Iberus; i per Enric Banda, director de l'Àrea de Ciència, Recerca i Medi Ambient de la Fundació "la Caixa".

 
El pla d'acció per millorar la innovació en l'àmbit agroalimentari i de nutrició va ser presentat per J. Javier Sánchez Asín, coordinador de Campus Iberus. En aquest informe, es posen de manifest les potencialitats del sector agroalimentari i de la nutrició en la Vall de l'Ebre, que és el primer sector industrial d'aquesta àrea geogràfica, representa el 20% de la indústria agroalimentària nacional i suposa el 30% de les exportacions espanyoles en aquest àmbit. L'estudi, en què han participat representants del sector agroalimentari i de l'Administració, aposta per millorar la qualitat dels aliments que es produeixen de forma sostenible, reduir els costos dels processos productius a través de noves estratègies i per crear productes directament relacionats amb la gastronomia de la Vall de l'Ebre i les tendències dels consumidors.
 
El programa va continuar després amb una taula rodona amb el títol "El sector de l'agroalimentació i nutrició i el desenvolupament econòmic" i que va comptar amb la presència de Maria Antònia Fernández de Pablo, directora gerent del Clúster Aragonès d'Alimentació; Iñigo Nagore Ferrer, conseller d'Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient del Govern de la Rioja, Jesús Sarasa Jeffers, director gerent d'Agropecuaria Navarra Societat Cooperativa, i d'Olga Martín Belloso, catedràtica de Tecnologia d'Aliments de la Universitat de Lleida. Posteriorment, va intervenir Màrius Rubiralta, director del projecte Campus Universitaris i Creixement Econòmic, impulsat per l'Obra Social "la Caixa" i en què s'emmarca l'estudi sobre el sector de l'agroalimentació i la nutrició en la Vall de l'Ebre. La cloenda d'aquesta trobada va anar a càrrec de la presidenta del Govern de Navarra, Yolanda Barcina Angulo; el rector de la UPNA, Julio Lafuente; i de Raúl Marqueta Bueno, director territorial de La Caixa a Navarra, Aragó i la Rioja.
 

El projecte Campus Iberus

 
L'alimentació i la nutrició és un dels eixos bàsics del projecte Campus Iberus, al costat de l'energia sostenible, la tecnologia al servei de la salut i la conservació del patrimoni cultural. El pla d'acció que es presenta té com a objectiu donar suport i reforçar la competitivitat i sostenibilitat d'un sector, l'agroalimentari, que és estratègic en les comunitats d'Aragó, Navarra, la Rioja i Catalunya.
 
Aquest projecte està emmarcat en el programa pilot Campus Universitaris i Creixement Econòmic impulsat per l'Obra Social "la Caixa". Aquest programa vol donar confiança a la societat que hi ha sortides a l'actual crisi socioeconòmica si les universitats, empreses i administració treballen conjuntament en el marc dels principis i bones pràctiques de la societat del coneixement.
 
L'objectiu d'aquest programa és posar en valor el paper de les universitats, els centres de recerca, els centres tecnològics i de les estructures de transferència i innovació en el desenvolupament econòmic d'Espanya, reactivant els projectes públics i privats posats en marxa pels promotors de l'agregació estratègica del campus d'excel·lència Campus Iberus, en el marc del programa Campus d'Excel·lència Internacional desenvolupat pel Ministeri d'Educació del Govern d'Espanya durant el període 2008-2011.