INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 07/06/2019  Ruralcat

Es presenta el Consell Català de l'Alimentació amb l’objectiu d’assolir l'excel·lència alimentària a Catalunya

Aquest Consell també haurà de liderar els debats amb els representants de l’Administració i de la societat civil per definir un Pacte nacional per a la política alimentària del país.

Foto de grup al Parlament (font: DARP)

Foto de grup al Parlament (font: DARP)

Avui s’ha presentat el Consell Català de l’Alimentació en un acte al Parlament de Catalunya que ha comptat amb la participació del president del Parlament, Roger Torrent, la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, la consellera de Salut, Alba Vergès, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, els cuiners Joan Roca i Carme Ruscalleda i el catedràtic de nutrició Abel Mariné, que van obrir una taula de debat l’entorn de l’alimentació.

Durant l’acte, Teresa Jordà ha destacat que el Consell “haurà de fer possible el Pacte nacional per a la política alimentària, un instrument que dibuixi cap a on vol anar Catalunya els pròxims anys en relació amb l’alimentació, i miri d’arribar a consensos entre grups amb visions diferents i, de vegades, interessos contraposats”.

La consellera ha assenyalat la transformació alimentària, la recerca, la innovació i la gastronomia com a impulsors del futur Pacte nacional per a la política alimentària. Jordà també ha recordat que aquesta nova política alimentària haurà de definir estratègies per potenciar la producció local d’aliments i la gestió sostenible del medi, contribuir a la cohesió socioeconòmica del territori i a la sobirania alimentària de Catalunya, millorar la lluita contra el malbaratament alimentari i visibilitzar el paper fonamental de la dona en el món agroalimentari.

El Consell Català de l’Alimentació proposarà actuacions amb els objectius de continuar fomentant la qualitat i la seguretat dels aliments; promocionar els productes alimentaris catalans, inclosos els d’una qualitat diferenciada, els de proximitat i els produïts ecològicament; afavorir l’equilibri, la transparència i les sinergies positives en tota la cadena alimentària; fomentar la sostenibilitat, la responsabilitat social i la lluita contra el malbaratament d’aliments i promoure la dieta mediterrània i fomentant en la ciutadania hàbits alimentaris saludables.

Per desenvolupar totes aquestes actuacions, aquest òrgan col·legiat s’estructurarà en quatre comissions: Comissió de la Cadena Agroalimentària, Comissió de Competitivitat i Internacionalització Alimentàries, Comissió de Gastronomia i Territori, i Comissió de Malbaratament i Sostenibilitat.

El Consell Català de l’Alimentació està format per una àmplia representació de les associacions i entitats relacionades amb l’alimentació a Catalunya, des dels consumidors fins a les organitzacions professionals agràries més representatives, les institucions i els col·legis professionals relacionats. 

Font: DARP