MEDI NATURAL | 24/07/2013  RuralCat/DAAM

Un estudi analitzarà la sobrepoblació del porc senglar per millorar-ne la gestió

El DAAM signa un conveni amb la Diputació de BCN i la Universitat Autònoma que permetrà desenvolupar un estudi de l'ecologia del senglar. La Fundació Privada Mina Aigües de Terrassa s'adherirà properament i aportarà recursos econòmics

Fotografia d'un senglar marcat per fer-ne seguiment. Font: DAAM

Fotografia d'un senglar marcat per fer-ne seguiment. Font: DAAM

 El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, la Diputació de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona han signat un conveni que permetrà desenvolupar l’estudi de l’ecologia del senglar (Sus scrofa) i la seva distribució en ambients mediterranis.

 
Durant la signatura, el conseller Pelegrí ha declarat que "aquesta és una excel·lent oportunitat per obtenir coneixements tècnics i científics sobre la sanitat, el comportament, la dinàmica poblacional i l’ecologia d’aquesta espècie i millorar-ne gestió per reduir les situacions de risc que comporta la sobrepoblació actual en algunes zones de Catalunya i especialment als voltants dels parcs naturals".
 
Les parts signants del conveni es comprometen a cercar els mitjans necessaris i els recursos materials, humans i/o econòmics per al desenvolupament i l’execució correctes de l’estudi. La Diputació de Barcelona es compromet a posar a disposició del projecte i de la seva Direcció científica, mitjançant el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, l’equip humà i el material tècnic de la seva propietat necessari per a la captura, el marcatge i el seguiment dels exemplars de senglar. A més, mitjançant el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, podrà aportar, en el futur, recursos econòmics per finançar part del projecte, d’acord amb la Direcció científica i la Comissió de Coordinació i Seguiment d’aquest conveni.
 
Per la seva banda, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, mitjançant la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, es compromet a oferir el seu suport i col·laboració mitjançant el personal tècnic i els membres del cos d’Agents Rurals, i els mitjans materials de què disposen, amb la finalitat de poder realitzar les captures, les actuacions i el seguiment de les poblacions de porc senglar en el marc dels estudis ecològics elaborats en aquest projecte, d’acord amb la Direcció científica i la Comissió de Coordinació i Seguiment d’aquest conveni.
 
El tercer signant del conveni, la UAB, mitjançant el Servei d’Ecopatologia de Fauna Salvatge i del seu equip d’investigadors amb experiència avalada pels treballs desenvolupats en el camp del maneig de la fauna salvatge autòctona, es compromet a assumir la Direcció científica i la coordinació tècnica de l’estudi, i també a elaborar un informe en finalitzar cada any amb els resultats obtinguts. La UAB, mitjançant el Servei d’Ecopatologia de Fauna Salvatge, es compromet a dur a terme la Direcció científica de l’estudi, i també la supervisió de les diferents fases de les quals consta i l’execució de les tasques que impliquin el maneig d’animals (captura, anestèsia, extracció de mostres...). Aprofitarà aquests estudis per dur a terme treballs de docència com ara tesis doctorals, treballs de recerca, etc.
 
La UAB gestionarà els recursos econòmics i materials de les entitats públiques i privades que s’adhereixin al conveni marc.
 
Les entitats signants es comprometen a incloure, en les seccions corresponents de les seves pàgines web oficials, enllaços directes als portals web de les altres parts del conveni.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural té atribuïda la competència en l’àmbit natural, i dins d’aquest àmbit exerceix les funcions de formular directrius per a la seva conservació i gestió, i de dur a terme accions encaminades a la millora de coneixements per a una gestió correcta de l’activitat cinegètica i de la fauna salvatge cinegètica present al territori català, de manera racional, segura, sostenible i compatible amb la resta d’activitats i usuaris del món rural.
 
En virtut d’aquest conveni, es crearà una Comissió de Coordinació i Seguiment formada per dos representants de cada institució. El conveni tindrà una durada de dos anys.
 
El conveni preveu que altres institucions s’hi puguin afegir i col·laborar en l’execució del projecte. Les entitats que s’adhereixin, hi podran participar aportant recursos econòmics, humans i materials. Precisament, i en aquest sentit, cal destacar que, de manera immediata, s’hi afegirà la Fundació Privada Mina Aigües de Terrassa, que aportarà recursos econòmics que facilitaran l’elaboració d’aquest estudi.
 
 
Els organismes signants del conveni estan col·laborant  des de l’any 2007 en diversos estudis sobre la dinàmica poblacional del senglar al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i amb la Generalitat de Catalunya en l’estudi sanitari d’aquesta espècie arreu del territori català. Així per exemple, senglars capturats i marcats en l’àmbit del parc s’han pogut localitzar a comarques com el Berguedà o a la Noguera.