FERTILITZACIÓ | 01/07/2013  RuralCat/DAAM

Nou Reial Decret 506/2013 de productes fertilitzants

La normativa de fertilitzants s'actualitza amb l'entrada en vigor del Reial Decret 506/2013, de 28 de juny, sobre productes fertilitzants

Arran d’aquesta actualització queda derogat el Reial Decret 824/2005, de 8 de juliol, sobre productes fertilitzants de tal manera que es refonen les darreres modificacions en un únic document.
 
En termes generals, no hi ha massa canvis respecte a l’anterior reial decret. No obstant això, la nova normativa afegeix aspectes sobre traçabilitat i autocontrol inclosos com a requisits que ha de complir el fabricant. En aquest mateix article incorpora un parell de referències a la normativa actual sobre subproductes animals no destinats a consum humà (SANDACH) i relatives al registre, avaluació, autorització i restricció de substàncies i preparats químics (REACH).
 
Pel que fa al registre de fertilitzants, continua sent obligatori només per al cas dels adobs dels grups 2, 3 i 6 de l’annex I. Tot i això, incrementa fins als 3 mesos (quan abans eren 2 mesos) el temps previ a l’inici de la comercialització d’aquests tipus d’adobs amb què s’ha d’emetre la corresponent sol·licitud al ministeri (a la Dirección General de Producciones y Mercados Agrarios). A més, especifica que caldrà enviar còpia de la sol·licitud a la Dirección General de Sanidad de la Producción Agraria només per a uns casos determinats esmentats en la normativa SANDACH de referència.
 
Una altra novetat quant a la sol·licitud d’inscripció al registre de fertilitzants és l’obligatorietat de presentar un certificat analític en què hi figurin les exigències per a cada tipus d’adob o esmena establerts en l’annex I (columnes 5 i 6) o annex V. No seria necessari per a aquells fabricants que haguessin optat per la certificació portada a terme per una entitat certificadora.
 

Entre els canvis destacats, cal esmentar la inclusió d’un límit màxim de polifenols a aquells productes que continguin com a matèria primera subproductes o residus procedents de molins d’oli.