SANITAT VEGETAL | 23/07/2019  Ruralcat

El Laboratori de Sanitat Animal i Vegetal de Catalunya posa en marxa la primera sala de seguretat biològica

El centre, ubicat a Lleida, analitza unes 440.000 mostres l’any per reforçar la vigilància sanitària de malalties animals i plagues, com ara la brucel·losi o la Xylella fastidosa que pot afectar greument les oliveres, la vinya, els ametllers entre d’altres plantes.

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, durant la seva visita al Laboratori (font: DARP)

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, durant la seva visita al Laboratori (font: DARP)

El Laboratori de Sanitat Animal i Vegetal de Catalunya ha fet un pas més per donar un servei complet amb l’obertura d’una nova unitat de seguretat biològica. Es tracta d’un equipament avançat que dóna més valor al Laboratori i del qual disposen poques institucions a Catalunya, amb unes sales complexes que preveuen en poc espai diverses mesures d’elevada seguretat.

El Laboratori de Sanitat Animal i Vegetal de Catalunya és el laboratori oficial de suport tècnic per al diagnòstic de les malalties previstes en els programes oficials de vigilància, control, lluita i eradicació en matèria de sanitat animal i vegetal de la Generalitat de Catalunya. D’aquesta manera, el centre porta a terme una important tasca per reforçar la vigilància sanitària de malalties animals i plagues vegetals, com ara la Brucel·losi o la Xylella fastidosa i per garantir la sanitat animal i vegetal. 

Pel que fa a la sanitat animal, aquest laboratori analitza anualment unes 430.000 mostres procedents de 6.000 explotacions catalanes que suposen un total d’unes 500.000 anàlisis: unes 200.000 en boví, 255.000 en oví/cabrum, 14.000 en porcí, 15.000 en abelles, 3.000 en fauna salvatge i la resta en èquids, conills i gossos. Les principals malalties de diagnòstic animal que s’investiguen són: brucel·losi, llengua blava, leucosi, peripneumònia contagiosa bovina, IBR, BVD, Febre Q, Aujeszky, PPA, PPC, CAE, MAEDI VISNA i varroa en abelles.

Pel que fa a la sanitat vegetal, es prenen una mitjana d’unes 9.000 mostres anuals en el marc de campanyes i per a diagnòstic clínic a les explotacions i a qualsevol particular, cosa que suposa fins a 40.000 anàlisis. Aquestes analítiques permeten la detecció de fins a 600 organismes nocius diferents: fongs, bacteris, virus, viroides, fitoplasmes, nematodes i artròpodes (insectes i àcars), 116 dels quals són organismes de quarantena a la UE.

Situat al Campus Universitari d’Agrònoms de l’ETSEA de Lleida, el Laboratori depèn del Servei de Prevenció en Salut Animal i del Servei de Sanitat Vegetal de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP).

En l’actualitat, en les seves dependències, treballa un equip multidisciplinari de professionals com ara veterinaris, tècnics de laboratori, químics, enginyers agrònoms i administratius. La superfície total de l’edifici supera els 1.000 m2.

Font: DARP