Es celebra la tercera jornada del projecte demostratiu DEMOBIT
En aquesta jornada, que va tenir lloc a Lleida el passat 23 de juliol, es van presentar els resultats de la demostració realitzada al 2018 en diferents plantacions comercials i el pronòstic per aquest 2019.
Moment de la jornada (font: DARP)
El passat dimarts 23 de juliol es va celebrar a Lleida la tercera jornada del projecte demostratiu DEMOBIT. Aquest projecte té com a objectiu ensenyar als productors i distribuïdors de poma un model de predicció del bitter pit, dissenyat i validat per l’IRTA amb la col·laboració del DARP, basat en el contingut mineralògic del fruit i en la inducció de símptomes abans de la recol·lecció.
En aquesta jornada, en la qual van assistir 25 persones, es van presentar els resultats de la demostració realitzada al 2018 en diferents plantacions comercials i el pronòstic per aquest 2019.
La implementació d’aquest model permet definir una estratègia de control, conservació i/o comercialització per cada plantació de pomera en funció del potencial risc de bitter pit.
Al 2018, la implementació d’aquest model en finques comercials va suposar un 90% d’encert en la classificació de les finques segons el grau de risc de bitter pit. Per al 2019, amb els resultats obtinguts fins al moment, el pronòstic és d’alt risc en la majoria de plantacions monitoritzades. No obstant això, aquest pronòstic cal confirmar-lo amb els resultats que s’obtindran en les properes avaluacions previstes en el model de predicció.
El projecte demostratiu DEMOBIT està finançat a través de l’operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.
Font: Xarxa-i.cat