L'ECA de Manresa inicia el curs escolar al Departament occità del Tarn
La darrera sessió de treball conjunta del projecte europeu Leonardo Ecovoc i el viatge tècnic del cicle formatiu de grau mitjà es realitzen en aquesta regió
Font: DAAM
Del 23 al 25 de setembre, quatre professors i quaranta alumnes del cicle formatiu Producció Agroecològica han visitat el Departament francès del Tarn per realitzar el viatge tècnic anual i participar en la reunió de cloenda del projecte europeu Ecovoc, dins del programa Leonardo da Vinci.
Dos dels professors i els 40 alumnes han pogut conèixer diferents tipus de produccions ramaderes ecològiques que hi ha a la zona, com ara la finca de Saint-Urcisse “La Vie Bio”, que porten tres socis i on es produeixen 35.000 pollastres ecològics i més de 620.000 ous ecològics a l’any. També van poder veure a Puygouzon la finca dels tres germans Paulin, que porten 200 ha sense llaurar-les des de fa 30 anys i on produeixen vaques de llet, vaques de carn i porc ecològics. Per acabar de complementar les diverses tipologies de producció, ens va rebre la Karine Cluzel, una jove occitana que, juntament amb el seu marit, produeix llet ecològica d’ovella Lacaune (raça molt lletera originària justament d’aquesta zona) i la ven a la formatgeria de Viane, on obtenen uns deliciosos formatges madurats en una cava que és un antic túnel del trenet que comunicava antigament els pobles d’aquella regió. L’estètica d’aquesta cava de maduració és gran i els permet sobretot un estalvi enorme en consum elèctric.
Abans de tornar, els estudiants varen conèixer la finca hortofructícola de Les Fleurettes a Montberon, prop de Tolosa de Llenguadoc. En aquesta finca hi ha una botiga de venda directa i treballen també amb cistelles que reparteixen per quatre diferents AMAP (Associacions per al Manteniment de l’Activitat Pagesa), una tipologia de cooperatives de consum ecològic que inclouen el pagès dins de l’associació. Signen un compromís mutu per un any amb el pagès i prioritzen la compra de proximitat.
Quant als dos altres professors, han assistit a la reunió final del projecte Ecovoc en el centre de formació agrària Ineopole de la localitat de Brens, en què han constatat l’assoliment dels objectius essencials d’aquest. Els socis hongaresos han pogut elaborar un currículum inicial de formació en horticultura i fructicultura ecològiques, una novetat absoluta al país magiar, la primera edició del qual començarà el proper mes de novembre. La col·laboració entre tots els socis ha permès realitzar, en els seus cinc idiomes (anglès, francès, hongarès, neerlandès i català), el Manual d’emprenedoria ecològica, ja en impressió, i que, cadascú d’ells en el seu entorn, presentaran al llarg del mes d’octubre. Quant a la base de dades de llocs de pràctiques per a estudiants procedents de l’estranger, es completarà segons les previsions abans de mitjans d’octubre.
La trobada va incloure també la participació en una jornada de debat sobre “El futur de l’agricultura ecològica dins del marc agroecològic”. Amb l’assistència de nombrosos alumnes i professors d’Ineopole, així com de pagesos i autoritats locals i regionals, el seminari va donar lloc a un interessant intercanvi sobre les perspectives de la producció agrària ecològica, amb un èmfasi especial en les tasques i les responsabilitats de la formació agrària en aquest àmbit. Va ser interessant constatar la forta implicació de les autoritats en aquests projectes, alguns d’ells realment innovadors.
A més dels resultats tangibles, els assistents a la trobada han subratllat la qualitat de l’entesa i la col·laboració mútues, sobretot entre els socis hongaresos, francesos i catalans. Estan convençuts que podrà donar peu en un futur proper a noves col·laboracions en el marc dels projectes europeus.
En fi, la trobada ha estat l’ocasió de visitar diferents experiències agrícoles molt interessants. Així, van conèixer la cerveseria ecològica Karland, a Algans, que treballa únicament a partir de matèries primeres cultivades en la pròpia finca, i l’horta ecològica d’en Julien Papin, a Puylaurens, quatre hectàrees on es combinen amb mestria el treball amb tractor i la tracció animal. Tanmateix, el punt fort en va ser sens dubte el planter d’empreses hortícoles ecològiques iniciat l’any passat a la localitat de Gaillac, després de tres anys de preparació. Situat en les 11 ha de la finca Mas de Rest, el planter ofereix a cinc o sis horticultors la possibilitat de començar la seva activitat disposant cadascú d’una hectàrea de regadiu i 930 m2 d’hivernacles. Els beneficiaris tenen accés a uns locals professionals col·lectius comuns (oficina, taller, cambra frigorífica, zona de condicionament dels productes, etc.), comparteixen l’ús del material agrícola (tractor i eines) i reben assessorament tècnic, econòmic, comercial i administratiu. Per accedir al planter, els candidats han de tenir un projecte d’instal·lació elaborat i disposar d’un capital suficient per iniciar la seva activitat. La seva estada s’hi pot perllongar com a màxim fins a tres anys. El projecte és el resultat d’una estreta col·laboració entre Ineopole, els municipis de la zona, la cambra d’agricultura i l’associació per al desenvolupament agrari i rural del departament, així com nombroses entitats locals.