INCENDIS | 20/08/2019  Ruralcat

El nombre d’incendis vinculats a l’activitat de la sega s’ha mantingut estable durant aquesta campanya

En l’àmbit de la campanya de prevenció d’incendis, durant els treballs de la sega d’aquest any s’han produït sis incendis que han afectat 123,75 hectàrees.

Agents durant la campanya (font: DARP)

Agents durant la campanya (font: DARP)

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha  dut a terme, per vuitè any consecutiu, la campanya de prevenció d’incendis durant les tasques agrícoles de recol·lecció del cereal. En el marc d’aquesta campanya el nombre d’incendis vinculats a l’activitat de la sega s’ha mantingut estable, tot i la manca de pluges dels últims mesos i les condicions meteorològiques complicades que s’estan registrant aquest estiu.

Entre el 15 de juny i el 8 d’agost hi ha hagut un total de sis incendis en els comarques cerealístiques on es duu a terme la campanya, que han cremat 123,75 hectàrees (un 2,22% del total d’hectàrees cremades a Catalunya). Aquesta xifra es manté en un nivell similar des de 2015. Aquests focs s’han produït a les comarques de la Noguera, l’Urgell i la Segarra. L’incendi que es va declarar a Talavera (Segarra) a finals de juny i que va cremar 48,46 hectàrees és el més important de la campanya i suposa gairebé la meitat del total de superfície afectada per incendis relacionats amb l’activitat agrícola. 

Des que el DARP va posar en marxa fa vuit anys la campanya de prevenció d’incendis de la sega, amb l’objectiu de prevenir i minimitzar el risc d’incendis durant les tasques agrícoles, la tendència està sent favorable a la majoria de comarques cerealístiques, ja que el 2012 es van produir 34 incendis i aquest any en nombre ha baixat a sis. Això ha estat possible gràcies a la tasca que es fa durant la campanya per part de tots els agents implicats (ADF i Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals) i la col·laboració dels pagesos. 

Els treballs de la sega són una activitat agrària amb risc d’incendi, bàsicament perquè es duen a terme a temperatures molt elevades, amb humitats baixes i amb una vegetació fàcilment inflamable. La campanya del DARP es duu a terme a set comarques cerealístiques de Catalunya: l’Anoia, el Bages, la Conca de Barberà, la Segarra, el Solsonès, la Noguera i l’Urgell. En total, la Campanya de la Sega engloba el 53% de la superfície de conreu del territori català.

El dispositiu de vigilància del Departament d’Agricultura està format per Agents Rurals de les set comarques afectades, unitats del GEPIF (Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals) de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi i per Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). També hi participa el Grup de Suport Aeri dels Agents Rurals, com una eina per millorar la detecció de columnes de fum i la coordinació dels efectius terrestres.

La Campanya de la Sega també inclou una campanya informativa que ajuda a conscienciar a prevenir incendis relacionats amb la sega. 

Font: DARP