DIADA DE SANT JORDI | 23/04/2010  AlimenCat

Vins i caves catalans es sumen a la tradició de la rosa i el llibre per Sant Jordi

Amb motiu de Sant Jordi i fins al 29 d'abril, més de 200 llibreters lliuraran als seus clients tiquets per gaudir d'un descompte del 10 per cent en la compra de vins i caves de les DO catalanes en els establiments adherits a la promoció. Prop de 70 botigues especialitzades en vins i caves participen voluntàriament en aquesta iniciativa i assumeixen l'import del descompte.

tiquet descompte

Campanya "Sant Jordi i el vi català". Font: DAR.

 

El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), a través de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) col·laborarà en l'acte de promoció de vins i caves de les DO catalanes organitzada per la Revista Cupatges, l'Associació Vinícola Catalana, l'Institut del Cava i el Gremi de Llibreters de Catalunya.
 
A través d'aquesta iniciativa es pretén afavorir la promoció del consum dels nostres vins i caves. A més, és una bona oportunitat perquè els elaboradors puguin obrir nous mercats.
 

Enguany es podrien vendre sis milions de roses

Els majoristes preveuen que aquest any es vendran sis milions de roses a Catalunya amb motiu de la diada, una xifra que significa un increment del 10 per cent respecte a l'any passat. El president de Mercabarna, Jordi William Carnes, ha manifestat que després de temporades "dolentes" per la sequera i per la crisi, "aquest any confia a poder recuperar les vendes".
 
Tot i que es comercialitzaran més d'un centenar de varietats de roses, un any més es preveu que la rosa vermella serà la més sol·licitada, i el seu preu partirà dels tres euros. La principal novetat és l'anomenada "Mariyo", procedent de Kènia, tot i que les més demanades seran la "Freedom" i la "Red Naomi".
 
Segons el president del gremi de majoristes de Mercabarna-Flor, Jaume Mateu, tot i que el preu d'origen ha augmentat un 10 per cent, els majoristes i els floristes "han reduït al màxim els marges comercials perquè el consumidor final pugui comprar les roses al mateix preu que l'any passat".
 

Una rosa de pa amb tomàquet

Una rosa de pa amb tomàquet, de Laura Villarasa, és la guanyadora del concurs de felicitacions "Sant Jordi amb molt de gust", organitzat la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (Fcac) i el web gastroteca.cat.
 
El concurs premiava la creació més original feta amb productes de la terra i referida al dia del llibre i la rosa. El primer premi consisteix en un lot de productes cooperatius de qualitat, com ara vi, cava rosat, licor, arròs, avellanes i oli d'oliva.

 

Gastronomia per a totes les butxaques

En aquesta època de carmanyoles i pressupostos ajustats les editorials proposen llibres de temàtica gastronòmica per fer front a la crisi econòmica, com: Menjar bé en família per menys de 9 euros, de Pep Nogué (Editorial Columna) o Dinars de tàper, d'Ada Parellada (Mina Editorial), guardonat amb el premi Gormand World Cookbook.
 
Val a dir que Catalunya és el país que té els receptaris de cuina més antics de tot Europa i avui dia és un país on l'edició literària amb motiu gastronòmic continua tenint molt de pes.
 
De fet, una de les claus de l'edició catalana en matèria culinària es la presència de xefs d'altíssima i reconeguda volada internacional. Dins les novetats editorials sovintegen els llibres sobre les seves biografies, les seves receptes, les seves reflexions, etc. Dins d'aquest grup de llibres de cuiners estel·lars, trobem per exemple el de Carme Ruscalleda 100 plaers per compartir o el de Joan Roca Deu menús per a un concert.