Es presenta el Pla Sectorial de la Vinya i el Vi
El DARP ha presentat un document que marca les línies que el sector ha de seguir en els propers anys a través d'un diagnòstic i una bateria de mesures per cada grup: productor, elaborador i comercialitzador.
El director general de l'INCAVI, Joan Aguado, i el Cap del Gabinet d'Anàlisi i Prospectiva del DARP, Josep Villarreal, han explicat el Pla Sectorial de la Vinya i el Vi dut a terme pel mateix departament amb les aportacions de les diferents organitzacions professionals.
El context
A Catalunya, tal i com passa en altres zones vinícoles de l'estat espanyol o de França, existeix un excedent de producció que ha provocat una disminució dels preus del raïm i del vi, especialment en els productes de gamma mitjana i baixa. La resposta majoritària dels productors de raïm a aquests símptomes ha estat un augment considerable dels rendiments en un intent de recuperar els marges perduts per la disminució dels preus del raïm. La situació és particularment greu quant a les varietats negres de qualitat deficient. El Pla Sectorial de la Vinya i el Vi proposa que Catalunya s'orienti per un model de producció de major qualitat i cal, per tant, un pacte a mig termini entre tots els agents del sector per tal d'ordenar aquesta oferta a través d'una autoregulació i amb una sola unitat administrativa de control: el Registre Vitivinícola. Aquesta eina permetrà obtenir unes dades i un anàlisi fiable i acurat. En relació a l'arrencada de vinyes, segons el Pla, cal considerar la seva utilització en el marc de la normativa comunitària que permet l'actual Organització Comuna de Mercat o la que se'n derivi de la seva futura reforma, amb la possibilitat de maquetar un programa propi d'arrencada. Respecte el Pla de Reestructuració i Reconversió de les vinyes, el DARP considera que ha estat un instrument molt positiu per la modernització de les explotacions però no es pot afavorir cap mesura que entri en col·lisió amb el Pla Sectorial i s'ha de cercar la fórmula per enfortir aquelles mesures que s'orienten en favor de la qualitat dels vins de Catalunya. Les principals mesures prioritàries que relaciona el Pla Sectorial són:- el foment de la gestió empresarial de les cooperatives
- l'actualització del Registre Vitivinícola de Catalunya
- el foment del control de la qualitat
- l'autoregulació del propi sector
- la tutela de l'Administració
- la implantació de les targetes magnètiques pel control del raïm
- el foment de les xarxes comercials
- la coordinació de les grans empreses amb el sector productor
- treballar per un millor posicionament de la imatge dels vins catalans
- difondre i promoure el vincle entre territori, cultura i vi
- potenciar el turisme enològic