SANITAT VEGETAL | 20/09/2019  Ruralcat

Tractaments aeris per al control de la processionària del pi

Enguany s’actuarà sobre 17.500 hectàrees en prop d’una cinquantena de municipis de 12 comarques, malgrat que es constata una disminució de la superfície afectada greument per la processionària.

Tractament aeri (font: DARP)

Tractament aeri (font: DARP)

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) iniciarà el proper dilluns 23 la campanya de tractaments aeris per al control de la processionària del pi.

 

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) és un insecte autòcton, i l’objectiu d’aquests tractaments és contribuir a l’equilibri natural de les seves poblacions a les pinedes. Cal recordar que, a més d’ocasionar importants perjudicis a les economies locals, origina urticària i trastorns al·lèrgics a les persones i als animals. El producte que s’utilitza és biològic (Bacillus thuringiensis kurstaki), compatible amb l’agricultura ecològica i la normativa prohibeix els tractaments a menys de 100 metres de zones habitades.

 

El DARP efectuarà actuacions en 17.500 hectàrees, principalment al Prepirineu (Berguedà, Solsonès, i Noguera) i Pirineu (Alt Urgell, Cerdanya, Pallars), encara que enguany hi ha un important increment a Tarragona (Baix Camp, Baix Penedès, i Conca de Barberà).

 

Cal destacar que la continuïtat en aquest esforç està contribuint a què la gravetat de les afectacions vagi disminuint, malgrat que el canvi climàtic no fa que les perspectives pel que fa a l’evolució d’aquesta plaga siguin favorables.

 

El percentatge de les pinedes amb algun grau d’afectació per aquest insecte defoliador a Catalunya es manté al voltant del 20%. El que continua disminuint són les afectacions més greus, i les que provoquen les molèsties més importants a nivell de salut, ramaderia, oci, i paisatge, que ja són inferiors a 20.000 hectàrees.

 

Font: DARP