PLAGUES | 15/09/2004  Ruralcat

Anàrsia del presseguer (Anarsia lineatella Zell)

Lepidòpter de la família Gelechiidae. L'adult és una papallona de 10 a 13 mm de llargària. Les ales anteriors són d'un color de fons blanquinós, força puntejat de gris i amb estries negres; les posteriors són grisoses.

Anarsia

 El cap i el tòrax són de color blanc i jaspiat de gris. L'abdomen és gris clar. Les antenes són simples i filiformes. El diformisme sexual és poc aparent.
Els ous són ovalats, de color blanc-groguenc al principi, que esdevenen ataronjats posteriorment. Són dipositats, ja sigui individualment o formant petits grups, sobre capolls florals, pecíols, fruits joves i, fins i tot, escorça, segons l'època de l'any.
L'eruga presenta el cap de color fosc; el cos és marronós, amb anells intersegmentaris blancs la qual cosa la diferencia de l'eruga de grafolita. Les plaques protoràcica i anal són de color marró més fosc. Les potes toràciques són negres, la pinta anal és marró, amb els processos mitjans en forma de forca. Al final del seu desenvolupament assoleixen uns 10-14 mm. 
La crisàlide és de color marró-vermellós. L'abdomen presenta nombroses setes secundàries laterals. La pupació té lloc en un capoll molt lax teixit principalment entre fulles mortes o dins les esquerdes de l'escorça de l'arbre.

Espècies afectades 
A la regió mediterrània, ataca sobretot el presseguer i l'albercoquer, encara que a altres zones pot també infestar altres espècies del gènere Prunus com l'ametller i la prunera.