Congrés EBA 2005 "Enginyeria i Biologia dels Aliments: Processos i conservació"
Els propers dies 25, 26 i 27 de maig Barcelona serà l'escenari d'un congrés sobre Enginyeria i Biologia dels Aliments. L'objectiu del Congrés és posar en contacte el món universitari i els Centres de Recerca en Tecnologia Alimentària amb les empreses del sector Agroalimentari.
Les tendències dins el sector agroalimentari, cada vegada van canviant més ràpidament i amb més força. Si abans eren les empreses productores qui determinaven quins tipus d¿aliments i en quines formes de presentació havien d¿arribar al mercat, ara és el consumidor, qui amb les seves exigències, determina com han de ser aquests, establint una clara tendència cap els menjars preparats, fàcils i ràpids de cuinar. També s¿ha passat d¿un consum de productes de temporada, a un consum de pràcticament qualsevol tipus d¿aliment durant tot l¿any, i fins i tot la introducció dins la nostra dieta quotidiana de tot tipus de productes, l¿origen dels quals és molt llunyà de les nostres terres. Això ha comportat la necessitat d¿abastar-se de mercats o zones productores llunyanes dels punts de consum final. Aquests fets han provocat un augment en la realització de projectes en noves tècniques referents a la conservació i transformació dels productes, per part de les indústries alimentàries i els centres d¿investigació. D¿aquesta manera, aplicant aquestes noves tècniques cada vegada més eficients, es podrà satisfer les exigències del consumidor i ser més competitius dins del mercat alimentari. L¿objectiu d¿aquest congrés és fer un balanç i una presentació de les innovacions en aquestes noves tecnologies de conservació i transformació dels aliments, i posar en contacte els centres investigadors de les universitats amb les empreses que apliquen aquestes tècniques durant la seva activitat. També es pretén que sigui un espai d'exposició a on les empreses puguin presentar nous productes, noves maquinàries i sistemes de gestió i transformació dels aliments, i entrar en contacte amb futurs clients. El programa del congrés és el següent:
- 25 de maig
- 26 de maig
- 27 de maig
"Comerç internacional i el flux comercial." Josep Mª Cervera, Director de l'Àrea d'Internacionalització Empresarial de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona i la Federació Espanyola d'Indústries de l'Alimentació i Begudes, FIAB A. Habbaba, Cap del Sector de Productes Agroalimentaris de l'ICEX.
"Projectes comuns : Universitat de l'Empresa CIDEM."
"Conservació d'aliments: Noves metodologies i sistemes avançats per la seva simulació." Cristian Maggiolo, del CIMNE.
"La lubricació en la indústria alimentària." Carlos Mena, Market Manager de Klüber Lubrication GMHB Ibérica.
"Nous reptes en la gestió de la informació per laboratoris alimentaris." David Martínez, de AINIA del centre Tecnològic: Dept. Tecnologies de la Informació i Comunicació.
"Etiquetat i gestió dins la Indústria alimentària." Antonino Martí, Assessor del CRESCA.
"Model predictiu i adaptatiu de regulació en processos alimentaris." Josep Peiró, Director Tècnic Àrea Enginyeria de Processos Industrials - IFAG Ingenieria S.A.
"Aprofitament dels purins de porc: Procés de briquetat." Rafael Sitjar, Professor Titular de la UPC.
"La qualitat microbiològica en temps real".
"Adaptació de la robòtica al procés productiu alimentari."
"Aplicació de l'anàlisi Procruste Generalitzat (GPA) en Perfils Quantitatius Descriptius (QDA)." Luís Guerrero, del Centre Tecnològic de la Carn - IRTA.
"Prospectiva del consum i la seva influència en el sector alimentari." Jesús Contreras de l'Observatori de l'Alimentació de la UB, Xavier Merino, Responsable de Seguretat Alimentària i productes frescos de la AECOC i Lluís Pla, Responsable de seguretat i qualitat de Mercadona.
"Processos innovadors en la indústria alimentària." Josep Mª Monfort, Director de l'IRTA.
"La innovació enfront l'obsolesència tecnològica en la conservació dels aliments." Olga Martín de la UPTV del CeRTA de la Universitat de Lleida.
"Tendències en el consum dels congelats." Lluís Villa, de la Sirena.
"Novetats en l'aplicació dels polsos elèctrics d'alta intensitat, per la conservació dels aliments refrigerats." Miguel Rodrigo, de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments del CSIC.
"Tendències pel disseny d'envasos i embalatges alimentaris." Cristina Ventura, Directora de l'IDIT de la Universitat Cardenal Herrera.
"Pèrdues de pes i qualitat dels productes emmagatzemats en fred." Josep Mª Nacenta, Professor Titular dels Depts. de Màquines i Motors Tèrmics de la UPC.
"Nous sistemes d'envasat: envasos actius." nric Riera, Assessor del CRESCA.
"Ultra alta pressió d'homogenització: una nova tecnologia emergent." Buenaventura Guamis del CERPTA - CeRTA del XiT Planta de Tecnologia dels Aliments UAB.
"Conservació química: avantatges i inconvenients." Robert Xalabarder, President de AFCA.
"Aplicació d'altes pressions hidrostàtiques en la producció de formatge". Antoni Trujillo, CERPTA, Dept. Ciència dels Animals i dels Aliments UAB.
"Fumats: aromes de fum." Francesc Fort.
"Actualització de la normativa higienicosanitària en la indústria alimentària." Eduard Mata, Director de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària, José Ignacio Arranz de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Marta Puyuelo, Directora de Puntal Consultors del Grup Bonmacor.
"Adaptació de la indústria alimentària als nous mercats del flux immigratori." Sistema Halal Hanif Escudero de l'Institut Halal de Córdova.
"Conservació del suc de raïm mitjançant polsos elèctrics d'alta intensitat de camp: estudi de l'estabilitat microbiològica." Paolo Olmos de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI).
"Informació sensorial i seguretat dels aliments." Jaume Estruch, Editor Científic de RUBES - PERCEPNET.
"Estabilització microbiològica i bioquímica de vins per aplicació de la tècnica d'altes pressions." Anna Puig, de l'Institut Català de la Vinya i el Vi de l'INCAVI.
"L'anàlisi sensorial en el pernil curat." Mª Dolors Guàrdia del Centre Tecnològic de la Carn de l'IRTA.
"Desinfecció ambiental i desinfecció de superfícies per via aèria." Enrique Orihuel de BETELGEUX S.A.
"Sales blanques." Enric Colomé de l'ECOPACK CONSULTING.
"La fermentació malo làctica i la generació de metabòlits amb implicació a la seguretat alimentària." Mª Carme Masqué de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI).
"Introducció a l'aplicació d'ozó com agent de desinfecció d'equips i superfícies." Andrés Pascual de l'AINIA - Centre Tecnològic de l'Àrea de Sistemes.
"Efectes de la cocció al buit continu en la preparació de carn (M. Pectoralis)." Xavier Martínez, del Departament de Tecnologia dels Aliments de la UPV.
"Incorporació de la tecnologia de descompressió instantània controlada per l'extracció d'oli de peix." Carlos Bald de la Unitat d'Investigació Alimentària de la Fundació AZTI - Tecnalia.
"Aplicació simultània d'alta pressió issostàtica i transglutaminasa en gels de carn de pollastre i ovoproductes." Pilar Trespalacios de la Facultat de Veterinària de la UAB.
"Aplicació de sistemes basats en la tecnologia del gel líquid a la conservació de productes de pesca." Jorge Barros, de l'Àrea de Tecnologia dels Aliments de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Santiago.
Secretaria EBA2005
Judith Crespiera
Tel. 937398654
Fax. 937398225