ESTALVI D'AIGUA | 11/04/2005  Ruralcat

El projecte europeu Watergy permet estalviar aigua i reduir l'aplicació de plaguicides

El projecte "Watergy", en el que participen l'Estació Experimental de Cajamar a El Ejido i organismes alemanys i holandesos, permet estalviar aigua i plaguicides i combina energia solar, el tractament d'aigua i la climatització de recintes.

Imatge de la torre del projecte Watergy a El Ejido

Torre del projecte Watergy. Font: Wageningen UR.

A més de l'estació almerienca, formen part del projecte la Universitat Tècnica de Berlín, la Universitat de Wageningen (Holanda) i l'empresa holandesa Agrotecnologia i Innovació Alimentària. El projecte consisteix en un sistema col·lector solar a força d'aire humit per al tractament d'aigua i la climatització de recintes, que està compost per un hivernacle tancat i una torre solar. El responsable de la investigació a Almeria, Guillermo Zaragoza, ha explicat que "en comparació dels col·lectors solars estàndard, la combinació d'evaporació i condensació permet utilitzar l'energia solar de manera molt més eficaç, refredant un recinte i emmagatzemant la calor per a la seva posterior utilització", de manera que, ha precisat, "es pot introduir aigua de baixa qualitat en el sistema i obtenir després aigua destil·lada". Zaragoza ha indicat que a la fi d'estiu de l'any passat es va construir l'hivernacle en l'Estació Experimental de "Las Palmerillas" i des de fa un mes s'ha iniciat una fase d'experimentació els resultats de la qual, ha precisat, "són bons". L'estudi encara no té aplicació directa al camp perquè això comportaria "el següent pas de crear un model per a aplicar-lo", però entre els seus objectius es troba a curt termini que l'hivernacle estalviï en l'ús d'aigua i, a mig termini, "que tota l'aigua aplicada a les plantes es pot reutilitzar", va assegurar l'investigador. A més de l'estalvi d'aigua, el responsable de la investigació va destacar un altre avantatge de l'hivernacle tancat: "permet evitar les plagues reduint dràsticament l'ús de plaguicides". A la presentació, el responsable del projecte a Almeria va estar acompanyat pel director de l'Estació Experimental de Cajamar, Jerónimo Pérez, i pels investigadors de la Universitat Tècnica de Berlín, Martin Buchhloz, i Gerrit Van Straten, de la Universitat de Wageninen.

Prototipus diferents per al sud i el centre d'Europa

Els investigadors europeus preveuen el desenvolupament de dos prototips: d'una banda la variant per a climes àrids del sud d'Europa, que consisteix en un hivernacle tancat, i per un altra, una aplicació per a climes centreuropeus, que consisteix en un edifici sostenible. El primer prototip té una torre solar que tanca un intercanviador de calor en el seu interior, on es crea una convecció natural que arrossega l'aire humit i calent de l'hivernacle al intercanviador, que és on es refreda i provoca que la humitat es condensi i sigui possible recuperar l'aigua continguda en l'aire. La segona experiència del projecte Watergy es desenvolupa a Berlín i es tracta d'un edifici que s'autoabasteix d'aigua potable a partir de les aigües residuals de l'habitatge depurades en un petit hivernacle adossat.