SANITAT VEGETAL | 15/11/2019  Ruralcat

Activat el protocol de seguiment i control de la plaga del bernat marbrejat als cultius agrícoles

El DARP ha elaborat un protocol per a fer el seguiment de l’arribada i l’establiment de la plaga als cultius. Es tracta d’un insecte d’origen asiàtic que es va detectar a Europa l’any 2007 i per primer cop a Catalunya el 2016.

La xinxa Halyomorpha halys és un insecte d’origen asiàtic present en diversos països d’Europa

La xinxa Halyomorpha halys és un insecte d’origen asiàtic present en diversos països d’Europa

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) està realitzant accions de seguiment i control de la plaga del bernat marbrejat (Halyomorpha halys).

Durant els anys 2018 i 2019, el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, en col·laboració amb l’IRTA, ha dut a terme prospeccions de la plaga. Com a resultat de la feina feta, i de la col·laboració dels ciutadans a través de la plataforma Natusfera, es va poder dibuixar un mapa determinant la presència d’aquesta espècie invasora, el qual s’actualitza periòdicament. A més, està previst continuar realitzant els estudis biològics i dissenyar estratègies de lluita per a cercar els moments i mètodes més adients per al seu control.

La xinxa Halyomorpha halys és un insecte d’origen asiàtic present en diversos països d’Europa. A Catalunya, es va localitzar per primer cop a Girona, l’any 2016. A finals de setembre d’aquest 2019, s’ha observat individus en cultius agrícoles de mongetera, tomàquet, i albergínia al Baix Llobregat (Barcelona), i en poma a Ventalló (Girona). Els tècnics de sanitat vegetal han procedit a fer diferents prospeccions per a conèixer l’abast i la distribució en aquestes zones, així com recomanacions als agricultors. També es facilita la informació a través de les diferents estacions d’avisos fitosanitaris, els tècnics de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV), i les cooperatives de les zones afectades.

El Departament ha instal·lat trampes de seguiment en punts on encara no s’ha detectat l’insecte, preferentment en espais verds i propers a zones productores agrícoles.

Font: DARP