ACORDS INTERNACIONALS | 16/02/2005  Ruralcat

Espanya i Japó signen un protocol sobre l'exportació de productes càrnics

Els serveis veterinaris d'Espanya i Japó han signat un nou protocol que regula l'exportació de productes càrnics porcins curats, com el pernil ibèric i serrà, l'espatlla i la canya de llom ibèrics.

Pernil i pa.

El Ministeri d'Agricultura (MAPA) ha destacat que aquest protocol reconeix el "principi de la regionalització" que permet mantenir les exportacions, encara que aparegui algun brot de pesta porcina clàssica, aplicant les restriccions oportunes només a les zones afectades. El document aprovat pels dos països fixa les condicions sanitàries d'exportació dels productes porcins càrnics curats, que hauran d'ésser originaris d'explotacions que aportin una garantia total d'estar lliures de la malaltia. El MAPA ha subratllat que els establiments càrnics espanyols exportadors hauran d'estar autoritzats pels serveis veterinaris japonesos, i s'hauran de situar fora de la zona que estigui afectada per la pesta porcina clàssica. Aquest protocol complementa el que ambdós països van adoptar el febrer de 2003, en el qual s'acordaven les condicions sanitàries per a l'exportació de carn i productes càrnics porcins al país asiàtic, contemplant-se la seva interrupció en cas que es presentés algun focus de pesta porcina clàssica. Les negociacions amb les autoritats veterinàries japoneses segueixen obertes respecte a l'obertura de mercats per altres productes d'origen animal espanyols. El Ministeri de Sanitat d'Espanya ha publicat un nou llistat d'empreses càrniques autoritzades per exportar a Japó, on s'incorporen set nous establiments, segons informa l'Associació d'Indústries de la Carn d'Espanya.