RECERCA-REG | 16/12/2004  Ruralcat

Investigació en sistemes d¿irrigació subterrània

Nous sistemes de reg poden aportar amb precisió aigua i nutrients a la planta quan ho requereixi. Des de l¿IRTA, junt amb el DARP, es treballa en sistemes de subirrigació en alfals. Tot seguit trobareu un article del Servei de Recerca Agrícola dels EE UU on es parla dels principals avantatges d¿aquests sistemes.

Tomàquets

Font: USDA - Agricultural Research Service

El projecte dut a terme per l¿Àrea de Tecnologia Frutícola de l¿IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) i el DARP, mira d¿avaluar el sistema de reg subsuperficial en el cultiu d'alfals i comparar-lo amb el sistema de reg per aspersió i reg a tesa (DARP). El projecte va començar l¿octubre del 2003 i té previst acabar a final del 2006. En la mateixa línia parla el següent article del Servei de Recerca Agrícola del Departament d'Agricultura dels Estats Units, que reproduïm sencer traduït de l¿anglès:

Sadollar la set de les plantes per subirrigació

Per Marcia Wood
14 de desembre de 2004
Imagineu que us duguessin un refrescant got d¿aigua sempre que ho volguéssiu. Això és el que passa a les plantes assedegades si les reguem amb el que es coneix com a sistema de reg subterrani per degoteig. Aquesta tecnologia, respectuosa amb el mediambient, empra una xarxa subterrània de tubs negres sòlids i flexibles per transportar l¿aigua cap a les arrels de les plantes, just on més ho necessiten. Fa prop d¿una dècada, científics de la Unitat de Recerca en Maneig d¿Aigua del Servei de Recerca Agrícola (ARS), en aquells moments localitzada a Fresno (Califòrnia), però que ara es troba prop de Parlier, van assajar extensament el subirrigació per degoteig en tomàquets, cotó i blat de moro. Avui, les seves investigacions estan encara entre les més completes d¿aquest tipus. Aquestes demostren que la subirrigació permet grans produccions mentre que, alhora, fa servir menys aigua que d¿altres sistemes. Aquests primers descobriments són importants: fruit que la competència per l¿aigua de bona qualitat continua ben viva entre les granges i les ciutats, alguns pagesos veuen ara amb uns altres ulls el reg subterrani per degoteig. La investigació, feta a la vall central de Califòrnia, també es pot aplicar a granges de molts d¿altres estats. La subirrigació per degoteig permet als agricultors portar la quantitat exacta d¿aigua a les rels. A més a més, l¿entubat subterrani permet transportar fertilitzants amb nutrients vitals, com el fòsfor o el nitrogen. Un Sistema de degoteig enterrat conserva l¿aigua, tot permetent als agricultors aplicar-la millor que no si triessin alguna altra mena d¿equipament de reg, com per exemple els aspersors. Aquesta precisió ajuda els pagesos a evitar regar sobre la superfície dels seus conreu. Com a conseqüència d¿això, redueixen el risc que els nutrients no utilitzats per la planta s¿escolin amb l¿aigua de reg cap als aqüífers subterranis, on podrien esdevenir contaminants. A més a més, com que l¿aigua s¿aplica subterràniament, i queda protegida de l¿exposició directa al sol i al vent, se¿n perd menys per evaporació. I això no és tot. El reg aplicat suberràniament no afecta, és evident, la superfície del sòl. Mantenir, doncs, la superfície del sòl seca fa que aquesta sigui poc hospitalària pels microbis perjudicials per a les plantes, els quals sobreviuen en sòls humits. L¿ARS és l¿agència de recerca científica principal del Departament d¿Agricultura dels Estats Units.