RAMADERIA | 15/12/2004  Ruralcat

Es crea el Consell d'Assessors sobre Alimentació i Sanitat Animal

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) crearà un Consell d'Assessors sobre Alimentació i Sanitat Animal format per científics i experts per apropar a aquests als debats i decisions que prengui l'Administració.

Acte de signatura del conveni entre el MAPA i el Consell General de Col·legis de Veterinaris

Fernando Moraleda i Juan José Badiola en el moment de ratificar l'acord. Foto: MAPA

Així ho va anunciar el secretari general Agricultura i Alimentació del MAPA, Fernando Moraleda, després de signar un conveni de col·laboració amb el president del Consell General de Col·legis Veterinaris, Juan José Badiola, per a la realització d'actuacions conjuntes que contribueixin a la millora de la ramaderia espanyola. Moraleda va agregar que la creació d'aquest Consell encara es troba en l'etapa preliminar i va precisar que es tractarà d'un organisme independent, format per científics, pel que va convidar a Badiola a formar part d'aquest grup. "La gestió pública en sanitat i alimentació animal és una qüestió d'Estat i aquest Consell d'Assessors ha d'imposar els interessos generals del sector a qualsevol altre interès legítim", va destacar Moraleda, qui va afegir que "aquest serà el criteri per excel·lència" que es requerirà als membres que formin part del Consell.

Col·laboració entre veterinaris i administració per modernitzar la ramaderia i combatre malalties

Respecte al conveni signat entre el MAPA i el Consell General de Col·legis de Veterinaris, col·laboraran en l'organització d'activitats que permetin adquirir coneixement sobre produccions ramaderes, benestar i sanitat animal. Moraleda va subratllar que el conveni pretén que els veterinaris professionals col·laborin amb la gestió pública del Ministeri d'Agricultura per a redundar en benefici dels ramaders en l'àmbit de la sanitat animal i de l'alimentació. Per la seva banda, Badiola, va informar que l'aportació al conveni per part del Col·legi de Veterinaris serà important, ja que té 30.000 associats que volen donar suport la modernització de la ramaderia, perquè "sigui competitiva i estigui a l'alçada de la demanda". Va agregar que avui tenen importants reptes per complir com les malalties animals, sobretot, per les seves repercussions en el comerç, el benestar animal, la seguretat alimentària i la traçabilitat, entre d'altres. Va assenyalar que Espanya ha sabut afrontar malalties animals noves com la Llengua blava, que estan vinculades a canvis climàtics, però que ha sabut respondre amb mesures eficaces per frenar la seva expansió pel territori. Així mateix, va manifestar que a partir d'aquest any a Espanya els casos de caps de bestiar afectats per l'Encefalopatia Espongiforme Bovina (EEB), malaltia coneguda com mal de les vaques boges, estan començant a remetre. Així, des que es va detectar a Espanya el primer cas d'aquesta epidèmia, el 22 de novembre del 2000, s'han confirmat 498 casos en total. El major nombre es va registrar el 2003, amb 167 casos, i s'espera que enguany la xifra no superi els 140.