SANITAT VEGETAL | 10/01/2020  Ruralcat

El 2020 es celebra l’Any Internacional de la Sanitat Vegetal

Sota el lema “Protegir les plantes, protegir la vida” les Nacions Unides han declarat aquesta efemèride per tal de sensibilitzar a escala mundial sobre com la protecció de la sanitat vegetal pot ajudar a reduir la pobresa i la fam, protegir el medi ambient i impulsar el desenvolupament econòmic.

La FAO estima que cada any es destrueixen fins el 40% dels cultius a causa de les plagues i les malalties de les plantes

La FAO estima que cada any es destrueixen fins el 40% dels cultius a causa de les plagues i les malalties de les plantes

L’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) ha declarat aquest 2020 com l’Any Internacional de la Sanitat Vegetal (AISV), una oportunitat per reivindicar que si protegim les plantes, protegim la vida. I és que les plantes són la font de l’aire que respirem, produeixen el 98% de l’oxigen, i de la majoria d’aliments, ja que constitueixen el 80% dels aliments que mengem, però no les protegim com caldria.

La FAO estima que cada any es destrueixen fins el 40% dels cultius a causa de les plagues i les malalties de les plantes, fet que es veu agreujat pel canvi climàtic i les activitats humanes. Això deixa milions de persones sense aliments i danya greument l’agricultura.

Per aquest motiu es recorda que la prevenció és l’eina fonamental per evitar l’efecte devastador de les plagues a l’agricultura i la seguretat alimentària, com per exemple a través de mitjans favorables al medi ambient com el gestió  integrada de plagues que combina estratègia i pràctiques de gestió diferents per produir cultius saludables tot minimitzant l’ús de plaguicides. A Catalunya, l'elaboració de la Guia per l'assessorament en gestió integrada de plagues neix de la necessitat detectada pel Departament d’Agricultura d'adoptar les mesures necessàries per fomentar la gestió integrada de plagues i garantir que els usuaris professionals i totes les explotacions agràries disposin d'assessorament tècnic de qualitat en sanitat vegetal.

Paral·lelament, una nova normativa sobre la protecció contra les plagues dels vegetals acaba d’entrar en vigor a Europa per tal d’evitar les amenaces creixents d’introducció i propagació de noves plagues perilloses a causa de la globalització dels intercanvis comercials. Catalunya, de forma col·laborativa, el Servei de Sanitat Vegetal del DARP, l’IRTA i altres centres d’investigació, les ADVs, les empreses proveïdores de material vegetal i els sectors implicats estan fent front a les noves amenaces i adaptant-se als nous requisits per tal d’evitar-les.

Així mateix, des de la FAO també es subratlla que els insectes beneficiosos són vitals per a la salut de les plantes, tant per a la pol·linització com el control de plagues i la salut del sòl, tot i que l’abundància d’insectes ha caigut un 80% en els darrers 30 anys. En aquest sentit, des del Programa de Fructicultura de l’IRTA s’ha elaborat la “Guia de plantes per afavorir els enemics naturals de les plagues”, que fa una descripció de les plantes que afavoreixen la presència d’insectes així com llistats d’espècies vegetals per afavorir determinats grups d’enemics naturals.

Per conscienciar sobre la importància de protegir la sanitat vegetal i prevenir les plagues, es celebraran multitud d’actes arreu del món, entre les quals hi haurà exhibicions, espectacles culturals, concursos, taules rodones i conferències.

Font: FAO