GUARDONS | 30/11/2004  Ruralcat

Un jove cansalader-xarcuter de Falset guanya el Premi al Millor Artesà Alimentari Innovador 2004

El Departament d¿Agricultura ha atorgat el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador a Josep Maria Llorens i Rull, cansalader-xarcuter de Falset. En l¿acte de lliurament del premi, dotat amb 4.000 euros, també s¿ha fet entrega dels Diplomes de Mestres Artesans Alimentaris.

Siurana amb dos dels Mestres Artesans Alimentaris guardonats. Foto: DARP

Siurana amb dos dels Mestres Artesans Alimentaris guardonats. Foto: DARP

El lliurament dels guardons, celebrat en un acte al Palau de la Generalitat, ha estat presidit pel conseller d'Agricultura, Antoni Siurana, acompanyat pel director general de Producció, Innovació i Indústries Agroalimentàries del DARP, Salvador Puig.

Guardó a l¿esforç dels joves artesans alimentaris

El Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador té com a objectiu estimular i guardonar l¿esforç dels joves artesans alimentaris, menors de quaranta anys en el moment de la sol·licitud, en la recuperació o innovació de productes artesans amb uns resultats beneficiosos pel que fa a la qualitat i la competitivitat d¿aquest tipus de productes en el mercat actual. En aquest sentit, aquest premi té com a finalitat fomentar la recerca i desenvolupament de nous productes artesans alimentaris, la incorporació de noves tècniques en l¿elaboració de productes artesans alimentaris, la millora de la imatge dels productes artesans alimentaris, la implantació de noves vies de comercialització dels productes artesans elaborats i la recuperació i divulgació de productes artesans alimentaris tradicionals de Catalunya.

Diplomes de Mestres Artesans Alimentaris

Siurana també va entregar 29 diplomes de Mestres Artesans Alimentaris corresponents a l¿any 2003 a artesans alimentaris de diferents oficis: 11 forners, 8 pastissers, 7 cansaladers-xarcuters, 2 xurrers i 1 formatger. Les Cartes de Mestre Artesà Alimentari, que també atorga anualment el Departament d¿Agricultura, Ramaderia i Pesca, van ser creades per l¿Ordre de 16 de setembre de 1987 per destacar aquelles persones que reuneixen determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l¿artesania alimentària. Els candidats a aquests guardons, que enguany celebren la seva catorzena edició, són proposats per les pròpies entitats de defensa dels interessos professionals. La Carta de Mestre Artesà Alimentari té una validesa indefinida, tot i que pot ser retirada per incompliment dels requisits que estableix la mencionada Ordre.
LLISTAT DE GUARDONATS: MESTRES ARTESANS 2003
Nom
Comarca
Cansalader-xarcuter
Domènec Canadell i Pi Vallès Oriental (Lliçà d'Amunt)
Antoni Gálvez Rodríguez Vallès Occidental (Castellar del Vallès)
Josep Margarit Mallafré Barcelonès (Barcelona)
Joana Martí Esteve Gironès (Llagostera)
Evaristo Palau Serramià Baix Penedès (El Vendrell)
Josep Planells Masó Pla de l'Estany (Banyoles)
Enric Sabaté Mestre Priorat (Vilella Baixa)
Formatger
Jordi Anglada Puigcerver Osona (Santa Maria de Corcó)
Forner
Manuel Alonso Cano Barcelonès (Barcelona)
Antonio Aribau Castillo Vallès Occidental (Terrassa)
Lluís Bataller Grabulosa Garrotxa (Hostalets d'en Bas)
Josep Carbó Casañas Barcelonès (Barcelona)
José Daza Jiménez Noguera (Balaguer)
Joan Escrivà Vives Baix Camp (Pratdip)
Jordi Garanger Florentina Selva (Osor)
Daniel Masagué Pere Tarragonès (Torredembarra)
Marc Peris Ribera Barcelonès (L'Hospitalet de Llobregat)
Josep Prat i Frigolé Ripollès (Sant Pau de Segúries)
Isidro Vives Docón Urgell (Guimerà)
Pastisser
Àngel Carner Rifa Vallès Occidental (Sabadell)
Andreu Climent Plà Selva (Santa Coloma de Farners)
José Maestre Duran Baix Camp (Cambrils)
Miquel Martí i Trias Baix Llobregat (Viladecans)
Josefina Mumbrú i Talavera Barcelonès (Barcelona)
Màrius Puigoriol Clavé Vallès Occidental (Rubí)
Ignasi Salamó Sellas Ripollès (Campdevànol)
Josep Serra de Ramos Alt Empordà (Figueres)
Xurrer
Juan Pedro González Martínez Barcelonès (Barcelona)
Carmen López Gallardo Barcelonès (Barcelona)

Promoció d¿aliments catalans

En el decurs de l¿acte de lliurament, el responsable del DARP va afirmar que l¿artesania alimentària pot ser un bon complement per a la renda dels pagesos atesa la importància que té per al sector agroalimentari de Catalunya el manteniment de petites empreses artesanes que conserven valors econòmics, culturals o socials propis. Siurana va explicar que des del DARP s¿ha apostat per l¿impuls i promoció d¿aliments catalans amb segell de qualitat o elaborats artesanament. Per aquest motiu, mitjançant els plans de desenvolupament rural, que contemplen un ajut per al foment de l¿artesania alimentària amb una dotació màxima enguany de 24.040 euros, es permetrà diversificar les activitats en l¿àmbit agrari per tal d¿augmentar ingressos alternatius i alhora, fomentar la transformació i comercialització dels productes de l¿artesania alimentària. El titular d¿Agricultura també va dir que des de la Generalitat de Catalunya es reconeix i fomenta els valors econòmics, culturals i socials que representa l¿Artesania Alimentària de manera que atesa la importància de les empreses artesanes en el sector agroalimentari de Catalunya s¿ha inclòs la seva regulació en la Llei de Qualitat Agroalimentària de Catalunya.