INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 15/01/2020  Ruralcat

L’INCAVI crea el Panel de Tast Oficial de Vins de Catalunya

El Panel té el suport de les 11 denominacions d’origen catalanes. L’equip està format per 31 persones degustadores seleccionades.

El Panel de Tast és una eina més que l’INCAVI ofereix al sector del vi per tal d’oferir una major qualitat i traçabilitat dels vins catalans als consumidors (font: DARP)

El Panel de Tast és una eina més que l’INCAVI ofereix al sector del vi per tal d’oferir una major qualitat i traçabilitat dels vins catalans als consumidors (font: DARP)

L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), com a laboratori oficial i acreditat, amb el suport dels Consells Reguladors de les Denominacions d’Origen catalanes ha creat el Panel de Tast Oficial de Vins de Catalunya per tal de poder realitzar les anàlisis organolèptiques de forma acreditada i seguint la normativa europea.

Cada celler, anualment, ha de passar una auditoria per a poder certificar els seus vins com a DO i amb aquest Panel s’obté, a través d’un mètode molt rigorós l’anàlisi sensorial dels vins, una part clau d’aquesta auditoria. Amb l’informe del Panel es podrà valorar de forma objectiva si aquell vi s’adequa al Plec de Condicions Tècniques de cada Denominació d’Origen. 

L’equip està format per 31 degustadors i es poden arribar a analitzar fins a 114 tipus de vins i 70 atributs descriptius. Cada vi avaluat és tastat per vuit degustadors, una tasca que requereix de certes habilitats i aptituds en anàlisi sensorial així com concentració i cohesió d’equip.   

Durant quatre anys, tècnics de l’INCAVI, amb l’assessorament de l’IRTA, que disposa de personal reconegut en anàlisi sensorial, han desenvolupat un mètode propi amb el qual han entrenat els degustadors. El perfil majoritari dels tastadors són enòlegs, sommeliers i també altres professionals no vinculats al sector. Això es deu a què es tenen en compte les característiques fisiològiques (capacitat sensorial) i psicològiques (capacitat de concentració i adaptació al grup).

A més l’INCAVI ha desenvolupat un nou mètode d’anàlisi sensorial que està acreditat per la Entidad Nacional de Acreditaciones (ENAC) i que permet avaluar sensorialment tots els tipus de vins que actualment es descriuen als reglaments de les 11 Denominacions d’Origen de Catalunya. Es tracta d’un mètode pioner en el sector ja que inclou un anàlisi sensorial complert (visual, gustatiu, olfactiu i retronasal) i s’obté un perfil objectiu del vi avaluat. En total es treballa amb 87 referències olfactives i gustatives i 11 referències per a la fase visual desenvolupades per l’INCAVI-IRTA. 

Els principals serveis que s’ofereixen des del Panel són la certificació oficial de vins de tots tipus i de totes les DO mitjançant el Consorci d’Inspecció i Control, perfils sensorials o fitxa de tast de vins de cellers privats, caracterització sensorial de vins o varietats per a col·lectius o DO i recolzament científic pera projectes de recerca.

 Font: DARP

Informació relacionada