L'OBJECTIU ÉS UNA VACUNA 100% EFECTIVA | 13/05/2010  Universitat de Navarra

Una investigació de la Universitat de Navarra identifica nous factors de virulència de la brucel·losi

Raquel Conde, investigadora del departament de Microbiologia i Parasitologia de la Universitat de Navarra, ha identificat un component de la membrana del bacteri Brucella -causant de la brucel·losi- que és clau en la virulència d'aquest patogen.

 

Així mateix, en l'elaboració de la seva tesi doctoral, la científica ha analitzat l'ús de mutants en aquests components, amb l'objectiu de fabricar una vacuna veritablement efectiva contra la malaltia: "Els resultats preliminars, en model murí, són molt prometedors i ja han donat lloc a una patent. En aquest sentit, la troballa d'una vacuna per a animals que millori clarament les actuals evitaria sacrificis inútils i grans pèrdues econòmiques als països que la pateixen, explica la doctora.

Segons afegeix, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació estima en uns 4.000 milions el nombre d'animals susceptibles de patir brucel·losi. El 80% es troba als països en vies de desenvolupament. "En el cas de les persones", aclareix, "l'afecció és greu, invalida qui la pateix, requereix d'un tractament costós i pot deixar seqüeles. I encara que afecta sobretot els animals domèstics, es pot transmetre a l'home a través del contacte amb aquests o del consum de productes lactis no higienitzats".

Col·laboració amb el projecte internacional InfectX

Raquel Conde es troba ara realitzant el seu postdoctorat a Basilea (Suïssa), on ha impulsat una possible col·laboració de la Universitat de Navarra amb el projecte InfectX: un estudi que implica a diversos laboratoris per comparar diferents patògens -Bartonella, Listeria, vaccí, Shigella- i saber com se serveixen dels gens de les cèl·lules hoste per introduir-se i provocar la malaltia.

"Així mateix, a Basilea estem muntant un laboratori amb un alt nivell de seguretat, necessari per a treballar amb Brucella, amb l'objectiu d'incloure aquest patogen en el projecte InfectX. En el seu estudi, sens dubte, serà interessant comptar amb l'experiència de la Universitat en aquest camp, subratlla la graduada de la Facultat de Ciències.

 

Informació relacionada