PREMIS | 31/01/2020  Ruralcat

Manresa acull l’acte de lliurament dels premis PITA i Ruralapps 2019

El Dia de la Innovació Agroalimentària es va celebrar ahir al Museu de la Tècnica de Manresa, un acte en què també es van lliurar els guardons de la XVIII edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) i de la VI edició del Premi Ruralapps, corresponents al 2019. L’acte també va acollir la celebració dels 15 anys i 100 números de la publicació ‘Dossier Tècnic’, que elabora el Departament d’Agricultura.

Foto de família amb tots els guanyadors (font: DARP)

Foto de família amb tots els guanyadors (font: DARP)

La jornada va ser presidida per la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, acompanyada del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol,  la delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Alba Camps, i l’alcalde de Maresa, Valentí Junyent,  entre altres. En el decurs de la seva intervenció, la consellera Teresa Jordà va destacar la “cultura d’innovació” del sector agroalimentari català, i la qualitat de les candidatures presentades en els premis PITA i Ruralapps: “Tenim un sector innovador, potent, molt professional, tecnificat, molt emprenedor. Catalunya té un sector agroalimentari cada vegada més enfortit, capaç de competir en els mercats, i de contribuir a la generació d’ocupació, benestar, i equilibri territorial”.

Els PITA tenen l’objectiu de posar en valor la incorporació d’innovacions per a la competitivitat i la sostenibilitat del sector agroalimentari amb el reconeixement a les empreses amb esperit innovador i emprenedor que apliquin noves tecnologies, optimitzin processos per a incrementar la competitivitat, la preservació ambiental i les Bones Pràctiques productives, i alhora garanteixin beneficis econòmics, de qualitat, d’ergonomia i de seguretat i sostenibilitat de les produccions. Quant al Premi Ruralapps es vol impulsar el desenvolupament d’aplicacions mòbils que contribueixin a la millora del sector agroalimentari, forestal, pesquer i del medi rural, i també aplicacions que acostin aquest sector a la ciutadania.

I pel que fa al Dossier tècnic, aquesta publicació va néixer l’any 2005 com a línia de divulgació estratègica del DARP, amb caràcter monogràfic i amb la finalitat d’apropar a l’empresa agroalimentària, forestal, pesquera, i del món rural la recerca i la innovació que es duen a terme en universitats, centres de recerca, i empreses tecnològiques, i a l’Administració. Al llarg d’aquests 15 anys, hi han participat 562 experts, s’han editat 2.912 pàgines, i s’ha publicat 93 entrevistes, i 462 articles caracteritzats pel seu rigor cientificotècnic i per la varietat i transversalitat dels temes, sempre relacionats amb les necessitats específiques dels diferents sectors productius.

XVIII edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA)

 Els PITA compten amb tres categories de candidatures: el premi a l’explotació agrària, el premi a l’agroindústria, i el premi al/a la jove emprenedor/a innovador/a. Els premis guanyadors estan dotats amb 6.000 € cadascun, i els finalistes amb 2.000 euros.

Així, en aquesta XVIII edició dels PITA s’ha presentat un total de 23 iniciatives innovadores d’empreses i d’emprenedors en el camp de l’agroalimentació de tot Catalunya.

Així, les premiades d’aquesta XVIII edició dels PITA són:

- Modalitat agroindústria:

Guanyadora: Formatgeries Montbrú, SA, - Moià (Moianès) per la creació i desenvolupament d'un nou producte lacti, el Cheesefuet. 

Finalista: Noel Alimentària SAU- Sant Joan de les Fonts, (La Garrotxa) per la innovació en la industrialització de productes tradicionals: fuet i xoriç. 

- Modalitat empresa agrària;

Guanyadora: SAT la Reula - Fígols d’Organyà (Alt Urgell) per la transformació d’una granja de producció de llet de convencional a ecològic com a opció de futur. 

Finalista: Carrera d’en Bas – La Vall d’en Bas (La Garrotxa) pel seu model de gestió telemàtica d'un ramat de vaques de pastura al Mas la Carrera. 

- Modalitat Jove Emprenedor Innovador:

Guanyadora: Maria Costa Ferrer de l’Escairador – Berga (Berguedà) per la recuperació de varietats de cereals tradicionals i professionalització de l’antic ofici de l’escairador. 

Finalista: Eduard Borràs Pujadas d’Hawo Fruits Spain S.L, –L’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp) pel seu model en la producció, comercialització i distribució de fruita i verdura ecològica. 

VI edició del Premi Ruralapps 

El premi compta amb dues modalitats: professional del sector, i ciutadania, i està dotat amb 3.000 euros cadascuna, i, d'entre les 25 candidatures presentades en aquesta edició, 12 en la categoria professional i 13 en la de ciutadania, les candidatures premiades han estat:

-En la modalitat de Ruralapps ciutadania:

L’aplicació guanyadora ha estat GEPT (Gestió Emergències des del Punt de Trànsit) desenvolupada per la Federació ADF Penedès Garraf.

La finalista ha estat l’aplicació Shop app d’Agrofresc, desenvolupada per Agrofresc.

-I en la modalitat de Ruralapps  professional:

Agricolum, d’Agricolum SL, ha estat la guanyadora.  

La finalista ha estat BrunApp, d’Atlantis IT S.L.U. per a la geolocalització i el control del bestiar que pastura lliurement per la muntanya.

Font: DARP