ASSOCIACIONS DE PRODUCTORS | 07/11/2004  Ruralcat

Es constitueix el primer Grup Europeu de Productors de Tomàquet

Les principals associacions de productors de tomàquet d¿Espanya, França, Holanda, Bèlgica i Regne Unit han acordat la constitució del primer Grup Europeu de Productors de Tomàquet per plantejar una defensa conjunta d'aquest cultiu a la UE davant la competència de tercers països.

Tomàquets

Els productors europeus coincideixen en dir que "la campanya de tomàquet 2003-2004, i especialment la campanya d'estiu, ha estat una de les pitjors dels últims anys, sobretot en preus". Això s'ha degut "a la falta de control de les quantitats importades del Marroc", regulades en l'acord d'Associació amb la UE, i a l'augment d'importacions de països productors com Turquia. Segons França, aquestes importacions no compleixen els requisits sanitaris, mediambientals i de qualitat que s'exigeix a la producció europea.

Controls més estrictes a la UE

En aquest sentit, un dels primers objectius del Grup serà el de sol·licitar a la UE un control duaner real i efectiu de les entrades de tomàquet procedents del Marroc perquè es respectin els contingents d'exportacions fixats en l'Acord d'Associació. També s¿ha acordat reclamar a la UE que les importacions de països extracomunitaris compleixin amb tots els requisits exigits als productors europeus, especialment de tipus fitosanitari. Els productors europeus també han destacat que l'estancament de la demanda és un altre problema del sector, per la qual cosa s'estudiaran mesures conjuntes per fomentar el consum. Finalment s¿ha acordat convidar a productors italians i polonesos a formar part del grup i que estiguin plenament incorporats en la propera reunió, prevista per l¿1 de desembre a París.

Integrants del Grup

Les organitzacions estrangeres que van intervenir en la reunió, celebrada ahir a Madrid, i que formen part del Grup Europeu de Productors de Tomàquet junt amb la Federació Espanyola d¿Associacions de Productors Exportador de Fruites, Hortalisses, Flors i Plantes Vives (FEPEX) són:
  • La Federació Nacional Francesa de Productors d'Hortalisses (FNPL)
  • L'Associació de Productors d'Holanda (DPA)
  • La Unió de Subhastes Hortícoles de Bèlgica (VBT)
  • L'Associació de Productors Anglesos de Tomàquet (BTGA)
Per part de la FEPEX hi van assistir representants de les principals associacions de tomàquet situades a les zones de producció: ACETO (Tenerife), FEDEX (Las Palmas), FEXPHAL (Alacant), COEXPHAL (Almeria) I PROEXPORT (Murcia).

Informació relacionada