Entra en funcionament el Fons mundial per a la diversitat de cultius
Els recursos del Fons, d'uns 12 milions de dòlars a l'any, finançaran els costos de conservació de col·leccions nacionals i internacionals de diversitat agrícola. Aquesta iniciativa és un element de l'estratègia de finançament del Tractat Internacional sobre els Recursos Fitogenètics per a l'Alimentació i l'Agricultura.
Foto: FAO
Després de la signatura de Suècia, l¿acord ja compte amb 12 signants de cinc regions del món i compleix les condicions establertes pel dret internacional per al seu reconeixement. Suècia s'uneix a Cabo Verde, Equador, Egipte, Etiòpia, Jordània, Mali, El Marroc, Samoa, Síria, Tonga i Togo, que són els altres països signataris del Fons. Suècia també ha anunciat l'aportació al Fons de gairebé set milions de dòlars. Aquest nou donant s'uneix a molts altres, tenint en compte Etiòpia, un dels 10 països més pobres del món, que va anunciar recentment la seva contribució de 50.000 dòlars. El Fons Mundial per a la Diversitat de Cultius ja ha recaptat uns 51 milions de dòlars i uns altres 60 milions de dòlars estan en negociació. A més d'Etiòpia i Suècia, els altres donants són Austràlia, Brasil, Canadà, Colòmbia, Egipte, els Estats Units, Suïssa, el Consell d'Investigació i Desenvolupament de Cereals d'Austràlia, Syngenta, Pioneer/Dupong, la Fundació Gatsby, la Fundació Rockefeller, la Fundació Syngenta, la Fundació de les Nacions Unides, el Banc Mundial i els Centres Future Harvest.
Rescat i recuperació
"Països rics i països pobres estan signant per igual en suport al Fons", va declarar Geoff Hawtin, secretari Executiu del Fons. "Això demostra que reconeixen la urgència de protegir les col·leccions d¿agrodiversitat per a tots els països, independentment del seu nivell de desenvolupament o de la regió del món a la qual pertanyin." Existeixen més de 1.400 col·leccions de diversitat agrícola en més de 100 països que són la millor font de matèria primera necessària perquè els agricultors i milloradors creïn cultius resistents, fiables, productius i nutritius. Aquests contenen trets genètics que permetran als cultius afrontar els canvis de clima, les plagues i malalties, a més d'incrementar la productivitat per alimentar la població humana. "La FAO acull amb beneplàcit la creació del Fons Mundial per a la Diversitat de Cultius a tan poc temps de l'entrada en vigor del Tractat Internacional sobre els Recursos Fitogenètics per a l'Alimentació i l'Agricultura", va declarar Louise Fresc, sotsdirectora General del Departament d'Agricultura de la FAO.Informació relacionada
- Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO)
- Global Crop Diversity Trust (en anglès)
- Institut Internacional de Recursos Fitogenètics (IPGRI)
- Grup Consultiu per a la Investigació Agrícola Internacional (GCIAI)
- Tractat Internacional sobre els Recursos Fitogenètics per a l'Alimentació i l'Agricultura