AGRICULTURA | 20/03/2014  RuralCat/FAO

LA FAO publica una guia per a la conservació dels recursos fitogenètics

Les "Normes per a bancs de germoplasma de recursos fitogenètics per a l'alimentació i l'agricultura" són voluntàries i abasten tant les llavors en bancs de germoplasma com la multiplicació vegetativa del material de sembra, fins i tot en els bancs de germoplasma de camp

Portada de la guia

Portada de la guia

Els recursos fitogenètics són eines estratègiques per a la producció agrícola sostenible. La seva conservació i ús eficients són fonamentals per salvaguardar la seguretat alimentària i nutricional. Per complir aquest desafiament es requerirà un flux continu de cultius millorats i varietats adaptades a condicions particulars. La pèrdua de la diversitat genètica redueix les opcions per a la gestió sostenible de l'agricultura resistent en entorns adversos i condicions meteorològiques que fluctuen ràpidament. La bona gestió dels bancs de germoplasma salvaguarden la diversitat genètica i la posen a disposició dels milloradors.

Les Normes per a bancs de germoplasma de recursos fitogenètics per a l'alimentació i l'agricultura, preparades sota la direcció de la Comissió de la FAO de Recursos Genètics per a l'Alimentació i l'Agricultura, són voluntàries i abasten tant les llavors en bancs de germoplasma com la multiplicació vegetativa del material de sembra, fins i tot en els bancs de germoplasma de camp. Elles constitueixen el punt de referència per a les millors pràctiques científiques i tècniques actuals, i reflecteixen els instruments internacionals claus de les polítiques per a la conservació i utilització dels recursos fitogenètics.

La gran part de les 7,5 milions d'accessions de banc de germoplasma del món són de cultius dels quals els éssers humans i el bestiar depenen més però, una altra part, són de cultius d'importància local i espècies infrautilitzades.

En el món hi ha més de 1.750 bancs de germoplasma que difereixen en la grandària de les seves col·leccions i en recursos humans i financers disponibles. La conservació segura a llarg termini és tot un desafiament en alguns països. Aquestes Normes ajudaran als encarregats a aconseguir un equilibri entre els objectius científics, els recursos disponibles i les condicions objectives sota les quals treballen.
 

Informació relacionada