LLENGUA BLAVA | 20/10/2004  Ruralcat

El MAPA i les CCAA acorden les zones de restricció pel brot de llengua blava

El Ministeri i les CCAA han decidit publicar urgentment una Disposició per restringir el moviment d¿animals. Inclourà les comarques d'Andalusia ja afectades, més les zones d'Extremadura on s'ha detectat un nou brot i una zona de seguretat que inclou Granada, Almeria, Conca, Albacete i part de Toledo, Ciudad Real i Còrdova.

Ovella amb cries

L'acord es va prendre durant la reunió del Subcomitè Nacional d'Alerta Veterinària Sanitària, reunit ahir a Madrid. Van assistir representants de totes les Comunitats Autònomes, per informar de les respectives situacions, de la Direcció General de Ramaderia, del Laboratori Central de Veterinària del Ministeri i de les Facultats de Veterinària de Saragossa i Madrid, com a experts en entomologia i epidemiologia. La Disposició, que es revisarà 15 dies després que sigui publicada, prohibirà els moviments d¿animals vius, la pastura s'interromprà temporalment i els moviments per a sacrifici s'hauran de fer sota condicions de desinfecció i control veterinari. Per la seva part, la Comissió Europea descarta de moment l'aprovació de més restriccions a les exportacions de rumiants d'Espanya, ja que considera que les autoritats estan "realitzant els controls necessaris i han paralitzat els moviments d'animals" per tal d'evitar la malaltia.

Així queden les restriccions a Andalusia

A Andalusia, la Disposició que publicarà el Ministeri restringirà el moviment d¿animals a les zones acordades per la Comissió Europea el passat 19 d¿octubre. Després d'aixecar restriccions a determinades zones, en aquests moments queden prohibits els moviments a les següents zones: a tot Cadis i Màlaga; a Huelva, la comarca de la costa només fins a Cartaya; a Còrdova, a les comarques de Lucena, Montilla i Posada; i a tota la província de Sevilla, tret de la comarca de Cazalla de la Sierra.

Nou focus a Extremadura

Pel que fa a Extremadura, ahir hi va aparèixer un nou brot de llengua blava a tres explotacions d¿oví de la zona d'Almoharín (Càceres) i en el Centre de Selecció i Reproducció Animal de la Junta de Badajoz. Segons el que va decidir el Subcomitè, doncs, aquestes zones ¿possiblement resultants de la nova situació generada a Extremadura¿ quedarien també incloses en la Disposició. De fet, ahir mateix, abans de la detecció del nou focus, la Conselleria d¿Agricultura i Medi Ambient d¿Extremadura ja havia suspès el moviment de ramat oví, caprí i vaquí viu, com a mesura de prevenció pel primer brot aparegut a Cadis.

Es confirma que procedeix del Marroc

Després de confirmar-se ahir mateix que el focus de Cadis prové del Marroc, el MAPA va decidir comprar kits de diagnòstic, trampes per estudiar l'insecte vector de la malaltia, i sol·licitar a la Comissió Europea un millió de vacunes. El laboratori de control veterinari de Algete (Madrid) va ser qui va confirmar ahir que el serotipus del virus que provoca la malaltia de la "llengua blava" a Andalusia és del tipus 4, el mateix que hi ha al Nord del Marroc.