FITA CIENTÍFICA | 19/05/2010  RuralCat

Neix el primer toro clonat a Espanya

Una vaca lletera de San Martín de Frómista, a la província de Palència, ha donat a llum el primer toro brau espanyol clonat, de nom de Got. Aquesta fita científica és fruit d'un projecte encapçalat pel director de l'equip investigador de la Fundació Valenciana d'Investigació Veterinària (VIVE), Vicente Torrent, i la investigadora Rita Cervera del Centre d'investigació Príncipe Felipe de València. El treball de l'equip ha durat tres anys. El procés ha consistit a extreure un tros de pell del pare, que és un semental de la prestigiosa ramaderia Guardiola, de Cadis, i agafar-ne una cèl·lula per implantar-la en una vaca d'escorxador. Quan ja s'ha convertit en embrió, l'introdueixen a la mare de lloguer, que és una vaca frisona.

 
El toro va néixer, de part natural, després de nou mesos i 15 dies de gestació en el ventre d'una mare de lloguer, amb un pes de 25 kg. Segons han indicat els científics està "molt sà", ja que és un pes de naixement considerat normal per aquest tipus de boví. La mitjana de vida que tenen aquests animals és de 15 anys, tot i que n'hi ha que arriben als 20.
 
Fonts del Centre d'investigació Príncipe Felipe han explicat a RuralCat que el procés de clonació es va iniciar fa tres anys i que el seu paper ha estat "únicament una col·laboració científica". La totalitat de la tècnica va ser duta a terme per la Fundació VIVE, amb seu a Castelló.
 

Procés de clonació

Per a la clonació es van extreure cèl·lules procedents d'un tros de pell del pare, el millor semental de la ramaderia gaditana de Alfonso Guardiola. Després es va inserir el nucli d'aquesta cèl·lula en un òvul d'una vaca lletera de Palència que es va fer servir com a mare de lloguer.
 
La primera clonació d'un mamífer a partir de cèl·lules somàtiques es va dur a terme l'any 1997 amb la coneguda ovella Dolly. Avui dia, la tècnica ha evolucionat molt i ja hi ha cavalls de curses, cabres, conills, dromedaris, gats i gossos clonats, entre d'altres animals.  
 
La clonació es considera una tècnica de reproducció assistida, i segons els tècnics, aquestes tècniques poden jugar i de fet "han jugat i juguen, un important paper en nombrosos programes de millora genètica". En termes generals, les tècniques de reproducció assistida permeten la replicació de conjunts de gens desitjats, encara que també faciliten altres aplicacions d'interès.
 
La Fundació VIVE va néixer el 2006 per tal de ser referent en investigació i formació en ciències mediques, per al qual disposa d'instal·lacions i professionals concordes amb els esmentats objectius, segons fonts del centre.
 

La conservació de les espècies en perill d'extinció és prioritària en l'elecció de projectes i objectius, per al qual es disposa dels últims avenços tècnics i científics com ho són la transferència embrionària o la clonació terapèutica, segons el director de la Fundació.