Curs sobre la conservació de la biodiversitat cultivada
Del 20 de setembre al 8 de novembre es durà a terme un curs sobre la conservació de la biodiversitat cultivada, que tindrà una durada de 50 hores. L'organitza l¿entitat Amics de l¿Escola Agrària de Manresa, que dóna suport a les activitats i projectes promoguts per l'Escola Agrària de Manresa.
Aquest curs, adreçat a treballadors en actiu del sector agrari, té com a objectius conscienciar l¿alumnat de la importància de la conservació i revalorització del patrimoni genètic agrícola. Tanmateix pretén donar eines tècniques per a la conservació, consolidar la xarxa de conservació creada arran dels cursos anteriors, i estudiar nous usos que facin possible la rendibilitat del conreu de les varietats antigues. El curs, que tindrà un caràcter teòric i pràctic, donarà especial importància a la part pràctica d¿empeltat de fruiters, com a eina indispensable per a la conservació. La varietat dels ponents del curs tant de formació (tècnics, pagesos, catedràtics, etc..) com d¿origen (nacionals, estatals, francesos, irlandesos, grecs i italians) fan que tingui una riquesa pròpia de la biodiversitat cultural. Els contiguts que es tractaran durant el curs són els següents: L¿estat dels recursos genètics al món i a casa nostra. Com fer prospecció de varietats locals.
Bases de genètica: com fixar una varietat, evitar degeneració, distàncies, pràctica d'aïllaments (bosses, gàbies, pol·linització manual,..)
Com guardar llavors hortícoles (teoria i pràctica), col·leccions (actives i base), temperatures, materials, etc.
Diversitat dels conreus tradicionals de lleguminoses.
Intercanvi de coneixement sobre casos pràctics estatals de multiplicació i recuperació de varietats locals.
Experiències internacionals sobre conservació i ús de varietats antigues.
Visita a diverses experiències de conservació i ús de la biodiversitat en agricultura ecològica a la comarca de la Garrotxa (Ecollavors, Sant Eudald de Jou i Centre de conservació de plantes cultivades del Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa).
Empelts de fruiters, teoria i pràctica.
Legislació sobre multiplicació de llavors i viverisme.
Del material silvestre als conreus. Etnobotànica de les plantes medicinals i alimentàries a Catalunya.
Situació actual dels transgènics a Catalunya.
Pagesos-forners de França: experiència de recuperació de varietats locals panificables.
Valor etnogràfic de les varietats antigues: usos i aprofitaments culinaris. Per a més informació podeu posar-vos en contacte amb els coordinadors del curs:
Ester CasasJaume Brustenga