DEL 20 DE SETEMBRE AL 8 DE NOVEMBRE | 19/09/2004  Ruralcat

Curs sobre la conservació de la biodiversitat cultivada

Del 20 de setembre al 8 de novembre es durà a terme un curs sobre la conservació de la biodiversitat cultivada, que tindrà una durada de 50 hores. L'organitza l¿entitat Amics de l¿Escola Agrària de Manresa, que dóna suport a les activitats i projectes promoguts per l'Escola Agrària de Manresa.

Conservació de la biodiversitat cultivada

Aquest curs, adreçat a treballadors en actiu del sector agrari, té com a objectius conscienciar l¿alumnat de la importància de la conservació i revalorització del patrimoni genètic agrícola. Tanmateix pretén donar eines tècniques per a la conservació, consolidar la xarxa de conservació creada arran dels cursos anteriors, i estudiar nous usos que facin possible la rendibilitat del conreu de les varietats antigues. El curs, que tindrà un caràcter teòric i pràctic, donarà especial importància a la part pràctica d¿empeltat de fruiters, com a eina indispensable per a la conservació. La varietat dels ponents del curs tant de formació (tècnics, pagesos, catedràtics, etc..) com d¿origen (nacionals, estatals, francesos, irlandesos, grecs i italians) fan que tingui una riquesa pròpia de la biodiversitat cultural. Els contiguts que es tractaran durant el curs són els següents:
  • L¿estat dels recursos genètics al món i a casa nostra. Com fer prospecció de varietats locals.

  • Bases de genètica: com fixar una varietat, evitar degeneració, distàncies, pràctica d'aïllaments (bosses, gàbies, pol·linització manual,..)

  • Com guardar llavors hortícoles (teoria i pràctica), col·leccions (actives i base), temperatures, materials, etc.

  • Diversitat dels conreus tradicionals de lleguminoses.

  • Intercanvi de coneixement sobre casos pràctics estatals de multiplicació i recuperació de varietats locals.

  • Experiències internacionals sobre conservació i ús de varietats antigues.

  • Visita a diverses experiències de conservació i ús de la biodiversitat en agricultura ecològica a la comarca de la Garrotxa (Ecollavors, Sant Eudald de Jou i Centre de conservació de plantes cultivades del Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa).

  • Empelts de fruiters, teoria i pràctica.

  • Legislació sobre multiplicació de llavors i viverisme.

  • Del material silvestre als conreus. Etnobotànica de les plantes medicinals i alimentàries a Catalunya.

  • Situació actual dels transgènics a Catalunya.

  • Pagesos-forners de França: experiència de recuperació de varietats locals panificables.

  • Valor etnogràfic de les varietats antigues: usos i aprofitaments culinaris. Per a més informació podeu posar-vos en contacte amb els coordinadors del curs:
  • Ester Casas
  • Jaume Brustenga
  • Informació relacionada