El sector ecològic creix al voltant del 20% a Espanya
La ministra Elena Espinosa ha presentat aquesta setmana els resultats més rellevants del sector ecològic durant l'any passat. La superfície dedicada a l'agricultura ecològica s'ha incrementat un 21,64%, el nombre d'operadors un 17,70% i s'han registrat un 19,28% més d'explotacions ramaderes.
La ministra d'Agricultura i Medi Ambient, Elena Espinosa durant la presentació. Font: MARM.
Per segon any consecutiu, Espanya s'ha col·locat al capdavant de la UE en producció agrícola biològica i en sisè lloc a nivell mundial, darrere d'Austràlia, l'Argentina, els Estats Units, la Xina i el Brasil. Malgrat això, segons declara la ministra d'Agricultura i Medi Ambient, Elena Espinosa, seria convenient augmentar el consum intern perquè el 80% de la producció es destina a l'exportació.
Encara no hi ha dades oficials del consum mitjà per espanyol, però la Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica calcula que és de 7,7 euros anuals, xifra que queda molt lluny dels 30 euros que es gasten els europeus.
Com a novetat, l'informe d'aquest any presenta per primera vegada 10 industries ecològiques d'elaboració i conservació de peix, crustacis i mol·luscos.
Creix l'extensió dels cultius ecològics
Segons aquestes dades, facilitades per les autoritats competents de les diferents comunitats autònomes, la superfície dedicada a l'agricultura ecològica s'ha incrementat un 21,64%; amb un total de 1.602.870 hectàrees, vers les 1.317.751 dedicades a aquest tipus d'activitat l'any 2008.
D'altra banda, es destaca el creixement del nombre d'operadors, que arriba als 27.627 vers els 23.473 de 2008, un 17,70% d'increment, cosa que suposa un pas més en la consolidació del sector.
Per comunitats, Andalusia continua essent la comunitat espanyola amb més superfície inscrita, amb un total de 866.799 hectàrees l'any 2009, que representen un augment del 10,55% respecte a l'any anterior. Castilla la Manxa és la comunitat que ha presentat un major increment, amb un 105,63% respecte al 2008. Catalunya, amb 71.734 hectàrees, ha registrat un increment del 15,09%.
Quant a les orientacions productives de l'agricultura ecològica a Espanya, destaquen els boscos i pastures i prades, que suposen un total de 1.030.889; xifra que augmenta un 21,51% respecte del passat any i que constitueix la base de la ramaderia ecològica. D'altra banda, la superfície conreada ha ascendit el 2009 a 571.981 hectàrees, amb un increment del 21,87% respecte de l'any anterior. Entre els cultius destaquen els cereals que representen un 10% de la superfície total inscrita i l'olivera que representa un 7,93% del total, seguits pels fruits secs, fruiters i cítrics, les hortalisses, tubercles i els llegums secs.
Els operadors creixen un 17,70%
La quantitat d'operadors va ascendir fins a 27.627 l'any 2009, la qual cosa suposa un increment del 17,70%. Aquest nombre integra 25.291 productors corresponents al sector primari, 2.465 elaboradors i 93 importadors. A més, s'han comptabilitzat 714 operadors com a comercialitzadors "no importadors", fonamentalment magatzemistes i mitjancers.
L'increment global nacional ha estat del 13,70% en elaboradors i del 18,79% en productors.
El boví encapçala la ramaderia ecològica
Quant a ramaderia ecològica destaquen les 4.548 explotacions ramaderes registrades l'any 2009, un 19,28 % més que el 2008. Sobresurten les 2.106 de boví, de les que 2.023 són de carn i 83 de llet.
L'oví, ocupa el segon lloc, amb 1.168 explotacions de carn i 40 de llet, i a continuació el sector del cabrum que disposa de 355 explotacions de carn i 42 de llet. Hi ha també 145 explotacions de porcí i d'avicultura: 46 explotacions de carn i 137 d'ous. Finalment, existeixen 190 establiments apícoles i, per primera vegada, s'han comptabilitzat 309 explotacions d'èquids i 3 d'aqüicultura.
Catalunya i Andalusia encapçalen el sector industrial
El total d'indústries transformadores i elaboradores de productes ecològics vegetals el 2009 va ascendir a 2.475 i el de les indústries relacionades amb la producció animal va assolir la xifra total de 567. En aquests sectors, les comunitats autònomes que encapçalen la indústria ecològica són Catalunya (518 i 139 respectivament) i Andalusia (502 i 144 respectivament).
Aquestes dades indiquen, segons el president de la Federació Espanyola d'Empreses amb Productes Ecològics, Francisco Robles, que Catalunya és una de les regions amb més compradors de productes bio. D'altra banda, Ángeles Parra, portaveu de Vida Sana i presidenta de Biocultura, considera que a Catalunya "el sector és més potent del que pot semblar. Hi ha molta indústria de la transformació, cosa que significa aportar un valor afegit i més ocupació". Es fabriquen, per exemple, olis, galetes, hortalisses, productes carnis, pa... Si Andalusia lidera les dades és en gran part per les enormes extensions d'olivera i cereal ecològic. Parra insisteix que "malgrat la crisi, el sector segueix creixent a tot arreu".