TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 08/04/2020  Ruralcat

Més de 800 professionals del sector agroalimentari participen en dues formacions en línia

L’Escola Agrària de l’Empordà del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, va organitzar dues jornades tècniques en línia la setmana passada amb l’objectiu d’ajudar als agents del sector agroalimentari a adaptar-se a l’emergència sanitària del COVID-19, en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT 2020).

L’objectiu de l’escola és utilitzar les plataformes tecnològiques digitals per poder ajudar els agents del sector a adaptar-se a l’emergència sanitària del COVID-19

L’objectiu de l’escola és utilitzar les plataformes tecnològiques digitals per poder ajudar els agents del sector a adaptar-se a l’emergència sanitària del COVID-19

El passat dijous, l’Escola Agrària de l’Empordà va organitzar la jornada tècnica en línia “Preguntes i respostes sobre la higienització de superfícies alimentàries davant la crisi del COVID-19”, que va tenir una rebuda extraordinària per part del sector agroalimentari català.

En quatre dies, aquesta formació online gratuïta va aconseguir reunir a més de 600 professionals d’aquest àmbit, la qual cosa va provocar que es fessin tres sessions diferents del mateix webinar per poder donar resposta a totes les inscripcions rebudes. En un temps rècord de sis dies, les inscripcions a les sessions online no van parar d’augmentar de forma exponencial i, finalment, van reunir a més de 880 professionals del sector agroalimentari català.

L’objectiu de l’escola és utilitzar les plataformes tecnològiques digitals per poder ajudar els agents del sector a adaptar-se a l’emergència sanitària del COVID-19 i seguir sent un centre líder en formació contínua.

La indústria agroalimentària es posiciona com un dels sectors imprescindibles i essencials davant la crisi del coronavirus, que ha hagut d’intensificar la seva activitat per respondre a l’augment de la demanda i continuar garantint l’abastiment de productes a la població.

El sector compta amb tots els mitjans necessaris per fer front a aquesta situació des del punt de vista de la seguretat alimentària, però les empreses agroalimentàries han hagut d’extremar les precaucions i les mesures de prevenció i protecció dels seus treballadors.

Un dels punts més rellevants en aquest sentit és la higienització de les superfícies alimentàries, que juga un paper crucial per assegurar la qualitat i la innocuïtat dels aliments. A causa de l’epidèmia que ha provocat aquest virus, s’han obert grans interrogants per a les companyies del sector agroalimentari i, per aquesta raó, des de l’Escola Agrària de l’Empordà es va voler donar resposta i acompanyament els seus professionals.

La formació va comptar amb la col·laboració del Catedràtic d’Universitat del Departament de Ciència Animal i dels Aliments - Àrea de Nutrició i Bromatologia- de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Dr. José Juan Rodríguez.

Un altre punt conflictiu que ha sorgit aquests dies és la capacitat de les empreses de tenir un pla de prevenció o de crisi per fer front a situacions d’excepcionalitat. Per respondre a aquesta necessitat, el centre va organitzar una segona jornada de transferència tecnològica (PATT) online que es va celebrar el divendres passat amb el títol “Pla de contingència en les indústries alimentàries, davant la crisi del COVID-19”.

En aquesta ocasió, la sessió també va batre rècords d’assistència, ja que va comptar amb més de 280 inscrits. Així doncs, per donar cabuda a tots els participants, el centre també va oferir tres sessions diferents del mateix webinar. Es va parlar sobre la necessitat de les indústries agroalimentàries de tenir un pla de contingència per saber com han de combatre els entrebancs que poden sorgir en una crisi sanitària com l’actual. Per a la realització de la jornada es va comptar amb la col·laboració de l’auditora de SGS International Certification Services Ibérica S.A.U., Isabel Lorente.

“En moments com aquest, la formació i actualització dels professionals és clau. Des de l’Escola Agrària de l’Empordà ens adaptem a les eines digitals disponibles per seguir contribuint al sector, que ha demostrat ser un exemple de solidaritat i generositat. Ara, més que mai, hem de mantenir-nos units per poder garantir l’estabilitat, la sostenibilitat, el benefici i el futur de l’àmbit agroalimentari català”, afirma Teresa Colell, directora de l’Escola Agrària de l’Empordà.

Els assistents van poder seguir les formacions, que van durar una hora, a través d’una aula virtual. Un cop finalitzades les sessions, els participants van adreçar els seus dubtes per correu electrònic i els professors els van donar resposta.  

Trobareu les ponències de les jornades al portal RuralCat:

https://ruralcat.gencat.cat/web/guest/transferencia/documentacio-jornades?anyId=6964#17IND

Font: Escola Agrària de l’Empordà