SANITAT VEGETAL | 17/07/2014  RuralCat

Enguany s'han arrencat 32 hectàrees de fruiters afectades per foc bacterià

Enguany el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha gestionat l'arrencada de 32 hectàrees de fruiters afectades per 13 focus de foc bacterià en 63 parcel·les.

Perera afectada per la malaltia. Font: DAAM

Perera afectada per la malaltia. Font: DAAM

L’any passat hi va haver 15 focus amb 32,60 hectàrees arrencades i 31 parcel·les afectades. Així, gràcies a la tasca intensiva dels anys anteriors s’ha aconseguit contenir la malaltia fins el moment present, si bé cal insistir en la conscienciació del sector i en la necessitat d’aplicar totes les mesures preventives que aconsella el Departament prestant especial atenció a l’eliminació de les refloracions.

Aquestes dades van ser presentades ahir durant una reunió extraordinària de la Taula Sectorial de la Fruita Dolça, pel director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Domènec Vila.

La campanya 2014 de prospecció intensiva de fruiters per a la detecció de possibles focus inicials de plagues de quarantena, especialment el foc bacterià i el virus de la sharka, va començar el mes d’abril i compta amb la participació de més d’una vintena de tècnics de camp i personal de suport al laboratori.
 

Foc bacterià


El foc bacterià (Erwinia amylovora) és un organisme nociu de quarantena que ataca determinades plantes de la família Rosàcies entre les quals es troben alguns fruiters: perer, pomer, codonyer i nesprers, així com diverses plantes ornamentals i silvestres: Amelanchier, Chaenomeles, Cotoneaster, Crataegus, Cydonia, Eryobotrya, Malus, Mespilus, Photinia davidiana, Pyracantha, Pyrus i Sorbus. Els danys poden ser molt greus, especialment en perera, ja que produeix la mort de l’arbre atacat en un curt període de temps. No té cap efecte per a les persones en ser una malaltia exclusiva de les plantes.

Catalunya compta amb unes 23.000 hectàrees de plantacions de pera, poma i codonyer, molt susceptibles al foc bacterià, i en va tenir focus els anys 1998 i 1999 a Corbins i Torre-serona, posteriorment a la Cerdanya (tocant a França) i el 2007 a la zona fructícola de Girona. Tots aquests focus van ser totalment eradicats, però en la passada campanya 2013 es va trobar un total de 15 focus de foc bacterià, 14 a la demarcació de Lleida i un a la de Girona.

Per tal d’evitar la introducció i propagació del foc bacterià és bàsica la detecció precoç dels focus i l’arrencada i crema immediata de les plantes afectades. També, en cas de trobar un focus s’estableix una zona de seguretat d’1 quilòmetre al voltant del mateix, i altres mesures extraordinàries per a evitar la propagació del bacteri. L’estratègia d’eradicació comporta molts avantatges com la supervivència de les plantacions fruiteres d’espècies importants per a la fructicultura catalana com són la perera i la pomera, i el manteniment de l’activitat viverista per a poder comercialitzar planta arreu, entre altres.
 

Informació relacionada