SANITAT ANIMAL | 26/08/2004  Ruralcat

El Govern xinès treu importància als porcs infectats per la grip aviar

El Ministeri d'Agricultura xinès s¿ha defensat de les critiques rebudes aquests darrers dies que l¿acusaven de no haver informat amb prou celeritat de la troballa de porcs infectats per la grip del pollastre. Segons el Ministeri la infecció va ser accidental i fruit d¿un experiment d¿aïllament del virus.

D¿aquesta manera ha volgut el Govern xinès treure importància a la polèmica sorgida arran de les declaracions de la comunitat científica xinesa sobre la infecció de porcs del virus H5N1, mortal per als pollastres i que a través del porc podria mutar i combinar-se amb el virus de la grip humana esdevenint molt perillós per a les persones.
Així mateix, el Govern ha volgut demostrar que ha fet cas de les recomanacions que dijous li va fer l'Organització Mundial de la Salut (OMS), en el sentit d'intensificar la investigació sobre la troballa del virus de la grip aviar en porcs, a més d'intentar fer callar les crítiques pel retard a fer públic un descobriment d'aquestes característiques.
¿Durant un experiment d'aïllament i identificació dels sub-tipus H5N1 i H9N2 del virus de la grip aviar en porcs, dues mostres d'H5N1 van ser localitzades en un estudi realitzat entre 2001 i 2003", va confirmar Jia Youling, cap de Veterinària del Ministeri. Després de rebre els resultats, "el Ministeri va iniciar immediatament un procés de verificació que va demostrar que el virus aïllat mostrava altes similituds genètiques amb l'H5N1, però no se¿n va detectar cap altre, la qual cosa ens fa pensar que va ser una 'infecció accidental¿", va afegir.
Youling va afegir que el ministeri ha mantingut una "intensa vigilància" sobre qualsevol possibilitat de transmissió del virus de les aus a qualsevol mamífer des de l'any 1999 fins avui. "No hem trobat cap altra varietat del virus H5N1 en porcs a la Xina continental, ni hem arribat a cap conclusió sobre aquest virus entre el bestiar porcí a causa del nombre limitat d'aïllaments".
A més a més, va afegir que "és necessari recordar que ser portador del virus no significa la presència d'una infecció o epidèmia. Informarem a temps en cas que es produeixi un brot".
Segons el Ministeri, les investigacions internacionals indiquen que el virus de la grip aviar pot infectar no només a les aus, sinó també a mamífers com el gat, el tigre, el lleopard i el porc.

Informació relacionada