INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 19/05/2020  Ruralcat

La superfície de producció ecològica catalana creix prop d’un 9% el 2019

L’informe anual 2019 del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) confirma el creixement de la Catalunya ecològica, amb un augment del 7,5% dels operadors .

Tomàquets ecològics

L’any 2019 es va tancar amb el registre de 4.148 operadors ecològics

El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) ha publicat l’Informe sobre la producció agrària ecològica a Catalunya 2019, que reflecteix un notable creixement respecte l’any anterior.

En relació amb els operadors, l’informe indica que l’any 2019 es va tancar amb el registre de 4.148 operadors ecològics (+7,49%). Destaca l’augment de comercialitzadors, en un 27,29%. Els productors dedicats a la producció vegetal han crescut un 5,46%, i els productors ramaders, un 5,51%. Per la seva banda, els elaboradors han pujat un 9,41%, i els importadors, un 10,91%. Per províncies, Barcelona lidera la taula amb 1.638 operadors, Lleida és segona amb 1.019, seguida de Tarragona amb 1.003, i Girona amb 488. 

Pel que fa a la superfície de producció ecològica, l'any 2019 s’ha arribat a les 229.609 hectàrees, amb un increment anual del 8,91%. Lleida és la que més ha crescut en superfície inscrita en termes absoluts, fins a arribar a les 117.537 hectàrees, i Barcelona en percentatge, un 8,68%. Cal destacar els creixements de cultius com els fruiters (1.503 ha, +12,8%), la vinya (18.632 ha, +11,7%) o els cereals (8.286 ha, +11,06%).

Pel que fa la ramaderia ecològica, l’any 2019 s’ha tancat amb 971 explotacions (+4,75%). El vaquí de carn continua sent l’orientació ramadera més implantada amb 500 explotacions (+6,38%).

Sobre les activitats agroindustrials, l’any 2019 Catalunya ha arribat a les 2.264 activitats agroalimentàries, que continuen creixent de manera important (+12,47%), en la línia sostinguda dels darrers anys.

Destaquen, en primer lloc, la comercialització i/o distribució, amb 475 activitats (20,98% del total, +16,71%); en segon lloc, l’elaboració i/o embotellament de vins, caves i escumosos, amb 273 activitats (12,06% del total, +13,28%); en tercer lloc, l’emmagatzematge (240 activitats, 10,6% del total, +23,71% d’augment).

El creixement de facturacions del sector ecològic català del darrer exercici econòmic comptabilitzat (2018) va ser del 19,28%, fins a arribar als 697,52 milions d’euros de volum facturat. Els subsectors més importants en volum de negoci són, en primer lloc, la comercialització i distribució, amb 163,27 milions d’euros; en segon lloc, el vitivinícola (134,66 milions d'euros), i, en tercer lloc, la producció i transformació hortofructícola (111,10 milions d'euros).

La destinació majoritària dels productes ecològics obtinguts a Catalunya continua sent el consum intern amb 253,34 milions d’euros (41,61% del total).

Consulta l’Informe sobre la producció agrària ecològica a Catalunya 2019 i l’Annex: recull de taules i gràfics 2000-2019 per subsectors i províncies.

Font: DARP