La FAO fa un balanç sobre el creixement de l¿agricultura orgànica tot i les seves dificultats
L¿agricultura orgànica és un sector en expansió tal i com demostra la taxa de creixement anual del 8 per cent a Europa i del 12 per cent a Estats Units. No obstant això, l¿Organització de les Nacions Unides per a l¿agricultura i l¿alimentació alerta sobre les nombroses barreres a què han de fer front els productors orgànics, entre elles la gamma limitada de llavors aptes per aquest tipus de producció.
Les dades de la FAO són clares: l¿agricultura orgànica cerfificada representa menys del 2 percent del total dels terrenys dedicats a l¿agicultura (18 milions d¿hectàrees), la meitat de les quals es dediquen a pastures. No obstant, tot indica que és un sector en creixement. Les vendes minoristes de productes orgànics a tot el món van suposar uns 23.000 milions de dòlars durant 2003, el que va suposar una tasa anual de creixement del 8 per cent a Europa i del 12 per cent a Estats Units. A més a més, destaca que més de cent països en vies de desenvolupament exportin productes orgànics certificats. Els motius, segons la FAO, que justifiquen aquest creixement són la creixent demanda dels consumidors, el major interès de les cadenes de supermercats i els programes governamentals. Malgrat tot, segons la FAO, el sector s¿enfronta a diversos problemes. Les varietats convencionals i les llavors solen tenir un baix rendiment amb els procediments de cultiu orgànic, el que es tradueix en collites pobres. Les indústries de llavors ofereixen una gamma molt limitada de llavors aptes per a la producció orgànica. Els nous requeriments exigits per la Unió Europea d¿utilitzar llavors produïdes amb mètodes orgànics en l¿agricultura biològica suposen un nou desafiament per al sector. D¿altra banda, resulta evident que els països en vies de desenvolupament afronten nombroses dificultats a l¿hora d¿exportar productes orgànics als països desenvolupats. Unes dificultats que, segons la FAO, encara podrien ser majors si es concreta com a indispensable el requisit d¿utilitzar llavors orgàniques. En aquest sentit, la FAO insisteix en la necessitat de fomentar el diàleg entre productors, intermediaris, científics, representats polítics i tots els agents implicats en el sector de cara a concretar qüestions com la legislació relativa a les llavors, els sistemes de cerfificació o altres qüestions relacionades amb la rendibilitat econòmica.