El DARP destinarà 4 milions d’euros per ajudar els productors amb problemes de comercialització derivats de la crisi del Covid-19
Des del 20 de maig ja es pot començar la donació al Banc dels Aliments dels productes subjectes a aquest ajut.
Les ajudes seran, com a màxim, de 4.000 a 10.000 euros per productor segons el tipus de producte
Arran de la crisi sanitària la Covid19 i la declaració de l’Estat d’Alarma, molts productors de productes peribles, verdures fresques, fruita, productes càrnics i làctics, ous i altres productes com l‘oli i la mel han perdut els canals de comercialització lligats a la restauració i el turisme.
D’altra banda, la crisi econòmica ha derivat també en una crisi social que els sectors més dèbils de la societat, en especial els col·lectius en perill d’exclusió social, estant patint per la manca de recursos deguts a l’aturada de l’activitat econòmica.
El DARP ha creat una ajuda de 4 milions d’euros destinada a donar suport econòmic als productors afectats, i al mateix temps, ajudar als sectors socials més castigats per la crisis econòmica i social. Aquest ajut s’engloba en el Marc Temporal per a ajudar als Estats Membres a seguir donant suport a l’economia en el context del brot de la COVID-19 i la Decisió de la Comissió Europea per la qual s’aproven les ajudes d’Estat, C(2020) 1863 final, per donar suport a l’economia durant la crisis de la Covid19.
Els requisits per a poder demanar l’ajut són ser productors/es han presentat la DUN, cooperatives o societats agràries de transformació de fruita, verdura i hortalisses fresques, de carn de boví, oví-cabrum, conill o pollastre, d’ous, de llet i productes làctics frescos, de mel, oli d’oliva verge, melmelades o cremes vegetals o productes elaborats del porc. També, cal tenir la condició de microempresa o pime i haver tingut un decreixement de la facturació i una disminució en el canal de venda habitual de com a mínim el 30 % durant alguns dels mesos d’abril, maig i juny d’enguany o del 50% en el cas d’entitats sense ànim de lucre.
Les ajudes seran, com a màxim, de 4.000€ a 10.000€ per productor, segons el tipus de producte, o 30.000€ a 75.000€ per a agrupacions de productors amb un percentatge d’ajuda del 85% del valor del producte no venut. En cas de productes amb certificació DOP o IGP, o amb el segell de venda de proximitat, de producció ecològica, producció integrada, Artesania Alimentaria o Marca Q, l’import pot arribar al 95%. El valor del productes estarà basat en la mitja dels preus de maig i juny dels darrers 3 anys, i sortiran publicats en l’ordre i les troben a les instruccions que trobeu adjuntes en aquest apartat.
Els productes objecte d’aquest ajuda seran lliurats per part dels productors a la Fundació Banc dels Aliments, qui ho distribuirà a les entitats socials necessitades. Els lliuraments dels productes es podran fer abans que l’ordre s’hagi publicat, des del 20 de maig i fins al 20 de juliol, a les quatre delegacions que té el Banc dels Aliments.
Abans de qualsevol lliurament de productes vegetals, ous, llet, làctics, mel, melmelada, cremes vegetals i elaborats de porc, caldrà contactar amb la delegació del Banc d’Aliments destinatària, per tal d’acordar les condicions del lliurament. Aquests productes es portaran directament en format apte per ser distribuïts. Per les carns s’ha establert un conveni entre el Banc dels Aliments i les entitats representatives dels sector de la industria de la carn (FECIC, ANAFRIC) perquè aquestes facilitin l’arribada de la carn en el format més apte per ser distribuït pel Banc dels Aliments.
Els productors conservaran els albarans de lliurament per als productes que es donen directament al BA, i pels productes carnis, els documents sanitaris de transport cap a l’escorxador i el document amb els pesos dels animals que lliura l’escorxador al ramader, els quals s’hauran de presentar per a la justificació de l’ajut.
Una vegada es publiqui l’ordre d’ajuts, els productors podran presentar la sol·licitud d’ajut i la justificació de l’ajut a la vegada i de forma telemàtica a través del tramitador d’ajuts i subvencions de la Generalitat, (TAIS). El termini per a presentar les sol·licituds serà de 15 dies a partir de la publicació de la convocatòria, i les sol·licituds seran ateses per ordre cronològic, fins a l’exhauriment del pressupost.
La finalització del pressupost s’anunciarà mitjançant una nota de premsa publicada en aquesta web.
Per a més informació o per qualsevol dubte relacionat amb aquest ajut podeu contactar amb: ajutperibles.agricultura@gencat.cat.
Font: DARP