Un nas electrònic determinarà la qualitat del formatge
Un grup d'investigadors de la Universitat Tècnica de Dinamarca, en col·laboració amb les empreses Arla Foods i Tholstrup Cheese, han desenvolupat un nas electrònic capaç de determinar en tres minuts com serà la qualitat d'un formatge en quatre o cinc setmanes.
El nas electrònic, que consta de dotze sensors que reaccionen a l¿entrar en contacte amb determinades substàncies, s¿ha provat només amb alguns tipus de formatge, tot i que s¿espera que properament pugui analitzar tots els formatges. Es posarà en circulació abans del Nadal i estalviarà a les centrals lleteres un espai d¿emmagatzematge molt costós ja que podrà decidir amb molta més rapidesa si cal guardar el formatge o no. A més a més, el nas reflectirà en una targeta de qualitat on existeixen els problemes. "El nas electrònic funciona com un bebé ja que al principi necessita reunir molta informació però, a canvi, et dóna l'oportunitat de localitzar molt ràpidament problemes eventuals", ha explicat el catedràtic Per Vaeggemose Nielsen, un dels responsables de l'invent. La tecnologia dels nassos electrònics es basa en l¿absorció i desorció de substàncies químiques volàtils que travessen una bateria de sensors. Aquests tradueixen els canvis específics en resistència elèctrica, mesurable en cada element del sensor, quan s'exposen a diferents aromes i olors. Per Vaeggemose considera que quan les centrals lleteres hagin utilitzat el nas durant un any, aquesta podrà trobar la relació entre la qualitat dels formatges i factors com la temperatura, la humitat, la maduresa i altres.